Ismet Osmanović
0

SDA neće podržati budžet koji je u proceduru uputio premijer

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Stranka demokratske akcije (SDA) neće podržati Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine koji je u parlamentarnu proceduru uputio premijer Nermin Nikšić, kazao je danas novinskim agencijama u Sarajevu Ismet Osmanović, šef poslaničkog kluba te stranke u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta

Naglašava da je premijerovo utvrđivanje budžeta i slanje tog akta u parlamentarnu proceduru izvršeno suprotno zakonodavstvu o budžetu i o Vladi te ističe da SDA nije protiv budžeta nego protiv načina na koji je ovaj put dospio u Parlament.

Uz opasku da se nikad dosad nije desilo da premijer utvrđuje budžet, Osmanović naglašava da taj važni federalni akt treba da odobre i ministri u Vladi.

Premijer Nikšić je, naime, na jučerašnjoj pres-konferenciji najavio da će on iskoristiti ovlasti i zajedno sa saradnicima pripremiti a potom uputiti Pijedlog budžeta Parlamentu, s obzirom na to da ujutro tog dana nije održana sjednica Vlade na kojoj je trebalo razmotriti budžet jer nije došlo osam vladinih članova, ministara, iz SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i Hrvatske stranke prava.

Premijer je (ne)usvajanje budžeta doveo u direktnu vezu s nastavkom stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, čijim bi izostankom u Federaciji nastale velike posljedice, ugrožavanje njene fiskalne stabilnosti.

Izostanak ministara SDA na jučerašnju Vladinu sjednicu o budžetu, poslanik te stranke u Federalnom parlamentu Ismet Osmanović tumači kao njihov revolt zbog "nezakonite odluke premijera Nikšića" da u ulozi predsjednika Skupštine Razvojne banke FBiH produži mandat Ramizu Džaferoviću, direktoru te finansijske institucije.

Kad premijer poništi ovu njegovu samostalnu odluku ili kad je potvrdi Skupština banke (koju po zakonu čine članovi Federalne vlade), ministri SDA prisustvovat će Vladinoj sjednici i odobriti budžet, rekao je jučer Osmanović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Fehim Škaljić, nakon današnje obavijesti da je premijerov prijedlog budžeta već proslijeđen u pisanoj formi poslanicima, najavio je za 3. decembar vanrednu sjednicu tog doma u Sarajevu koja će biti posvećena isključivo budžetu.

Istim povodom je za dan kasnije, 4. decembra, najavljena također vanredna sjednica Doma naroda.

Fiskalno vijeće BiH je na sjednici otprije desetak dana donijelo odluku da rok za usvajanje budžeta u državnom i entitetskim parlamentima bude 4. decembar, nakon čega bi Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu mogao dati pozitivnu ocjenu prvog pregleda provođenja stand by-aranžmana s Bosnom i Hercegovinom.