Vječna koalicija
93

SDA i HDZ dogovorili raspodjelu ministarstava u SBK, imenovanje nove vlade za sedam dana

E. M.
Tahir Lendo (Foto: E. M./Klix.ba)
Tahir Lendo (Foto: E. M./Klix.ba)
Vlada Srednjobosanskog kantona trebala bi biti imenovana u ponedjeljak 29. maja, a SDA i HDZ su već dogovorile raspodjelu ministarstava i imenovanje novih/starih ministara.

Mandatar Vlade Srednjobosanskog kantona i bivši premijer Tahir Lendo je kazao kako je postignuti dogovor oko formiranja koalicione većine nepromijenje te da će novu Vladu sačinjavati i stari ministri, koji su se pokazali u obavljanju svojih zadataka, ali i da će biti novih imena.

"Nova vlada je volja građana koji su dali povjerenje političkim subjektima SDA i HDZ povjerenje te smo s tim u vezi i formirali koalicionu većinu. Imena ministara su poznata, to su uglavno stari ministri, ali i novi koji dolaze iz SDA i ministrica koja dolazi ispred HDZ-a, a koja je naš prijedlog", kazao je Lendo za Klix.ba.

Na čelu ministarstva obrazovanja ostat će ministar Bojan Domić, dok će Anto Matić ostati ministar zdravstva. Promijena neće biti ni u finansijama gdje će ostati Mirjana Plavčić te u unutrašnjim poslovima gdje ostaje ministar Feliks Vidović. Amir Šečibović ostaje također ministar prostornog uređenja.

Promjene dolaze u ministarstvu privrede za što je predložem ministar Sedžad Milanović i ministarstvu poljoprivrede koje će pripasti bivšem načelniku Viteza Advanu Akeljiću. Ministrica Božana Petrović predložena je za pravosuđe i upravu.

Sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona planirana je za 29. maj kada će biti imenovanje nove/stare vlade.