BiH
443

SDA analizirala izborni rezultat: Apsolutni smo pobjednici, a jedini neuspjeh je gubitak Srebrenice

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) analiziralo je izborni rezultat ocijenivši ga kao veoma dobar, naglašavajući činjenicu da su osvojili više od 317.000 glasova i 32 načelničke pozicije. Ipak, na današnjoj press konferenciji poručili su da je ostao gorak okus izbora zbog gubitka bošnjačke vlasti u Srebrenici.

SDA je danas predstavila sve svoje kandidate koji su osvojili načelnička mjesta, a prisutnima se obratio predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

"SDA je postigla historijski rezultat, najbolji u 21. stoljeću. Jedino se može desiti da gorak okus ostavi gubitak bošnjačke vlasti u Srebrenici, ali još uvijek čekamo odluku Ustavnog suda BiH", poručio je predsjednik SDA.

U naredne četiri godine SDA će imati vijećnike u 88 općina, što je aposlutno najviše u poređenju s ostalim strankama.

"Osvojili smo 592 vijećnička mandata i to bez Stoca, a poređenja radi, na izborima 2012. godine osvojili smo 538 mandata. SDA je osvojila i 32 načelničke pozicije. Veoma nam je važna pobjeda SDA u Kantonu Sarajevo, čime smo pokazali da je SDA i najjača urbana stranka", rekao je Izetbegović.

Zanimljivo je da je načelnik Banovića (SDA) na prethodnim izborima osvojio 90 posto glasova birača, što je apsolutni rekord. Ipak, SDA je izgubila neke veoma važne gradove, poput Zenice i Bihaća.

Ukupno su osvojili 317.111 glasova.

"Neuspjeh je rezultat izbora u Srebrenici. SDA je pružila Ćamilu Durakoviću, svu moguću podršku, utrostručili smo broj birača za glasanje poštom, povećali broj birača za glasanje u odsustvu, ali ipak nepravilnosti i izborne prevare su doprinijele gubitku Srebrenice. Duraković je oštećen za najmanje 450 glasova. S druge strane, u Stocu je spriječeno regularno održavanje izbora i vjerovatno pobjeda kandidata Salmira Kaplana", zaključio je Izetbegović u svom obraćanju.