BiH
188

SBB i SDA o saradnji: Zbližavamo se ako je u pitanju interes države

Piše: E. Gorinjac
Amir Zukić
Amir Zukić
SDA i SBB su stranke koje se u posljednje vrijeme definitivno međusobno približavaju. Iako koalicija zvanično nije formiranja, sve je izvjesnije zajedničko djelovanje u pogledu mnogih ključnih pitanja u državi i na gotovo svim nivoima vlasti.

U tim strankama ističu da je eventualno međusobno zbližavanje u interesu države, a o koalicijama nakon izbora kažu da je još rano govoriti. SDA-u je bitan interes BiH i funkcioniranje institucija sistema te u pronalaženju najboljih rješenja daje podršku onim prijedlozima koji su u funkciji toga, kaže za Klix.ba Amir Zukić, generalni sekretar ove stranke.

"Građani možda u nekom momentu mogu steći dojam da smo bliski sa SBB-om, ali veže nas interes u pogledu pronalaženja najboljih rješenja za BiH. U takvim situacijama dolazimo do zbližavanja ili udaljavanja jednih od drugih. Do izbora ćemo gledati da zadržimo političku stabilnost, jer ima i dovoljno problema u državi da ih ne treba stvarati dodatno. Mi ne želimo da ih stvaramo. U svojoj dugogodišnjoj historiji uvijek smo bili ključ rješenja, a ne problema. Što se tiče postizbornih koalicija SDA će se u zavisnosti od izbornih rezultata i programskih ciljeva opredijeliti s kim će sarađivati. Ja tu ne bih ništa prejudicirao vezano za bilo koju političku opciju, a ne bih nijednu isključivao. Mi imamo svoj program i na osnovu njega i prioritetnih ciljeva ćemo se opredijeliti za postizbornu koaliciju", kazao je Zukić.

U SDA kažu da privode kraju svoj program na kojem će temeljiti predizbornu kampanju te da će u njemu ključan biti razvoj BiH, borba protiv korupcije, dovršetak puta BiH prema EU... U tom pogledu, sve one političke partije kojima su to ciljevi, moći će sa SDA napraviti postizborni savez, kažu u toj stranci.

SBB-a i SDA, kao i još nekoliko stranaka zajedno će nastupiti na izborima u entitetu RS. Koliko će to imati utjecaja na cjelokupan odnos ove dvije stranke i djelovanje kako prije tako i poslije izbora, Zukić kaže da je koalicija "Domovina" prije svega vitalni bosanski interes kako ne bi došlo do rasipanja glasova kako se to ranije dešavalo ranije.

"Postigla se politička zrelost za zajednički nastup i mislim da će to biti dobar odgovor svima onima koji žele usporiti napredak BiH. Mi nećemo voditi kampanju koja će se osvrtati na druge, naš adut su naš program i naši kadrovi. Glasači su do sada imali priliku testirati svaku političku opciju i vidjeti koji su njeni dometi. Tu ubrajam i Demokratsku frontu, jer su neki njeni kadrovi bili u drugim strankama i obnašali funkcije", kaže Zukić.

Što se tiče odnosa SDA i SDP-a, Zukić kaže da oni pokušavaju i tu naći najbolja rješenja na nivoima vlasti gdje je potrebno da sarađuju.

"SDA i SDP imaju slične mjere u pogledu izlaska iz krize i tamo gdje se u tom pogledu naši interesi podudaraju, podržat ćemo i glasati za to u parlamentima i vladama. Podjednako smo bliski i udaljeni sa svim političkim partijama", navodi Zukić.

Kada je u pitanju nastup u RS-u, Zukić kaže da sam sporazum koji su stranke postigle o zajedničkom nastupu govori o zrelosti te da tu ne bi trebalo biti trzavica u pogledu kreiranja zajedničkih listi i raspodjele pozicija.

"Jedna od stavki tog sporazuma je da određivanje broja mjesta za svaku stranku budu i rezultati posljednjih izbora. Malo će biti razgovora u vezi s tim, ali mudrost će preovladati tako da te liste neće biti problem", kaže, između ostalog, Zukić, te u kontekstu činjenice da su i stranke sa hrvatskim predznakom u spomenutoj koaliciji, dodaje da će određene stranke dobiti veću brojnost na listama u određenim područjima.

Mirsad Đonlagić
Mirsad Đonlagić

Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB BiH i zastupnik u Federalnom parlamentu za Klix.ba u ovom kontekstu prije svega govorio o saradnji i eventualnom zbližavanju SDA i SBB u zakonodavnoj vlasti na nivou Federacije.

"Parlament mora prihvatiti jedan novi način rada. U njegovom funkcioniranju najveću zadaću imaju SDA i SDP, s obzirom da sarađuju i u Vladi FBiH. Pošto nema zvanične parlamentarne većine, smatram da će se pojedini klubovi morati dogovarati za dnevni red, da bi se približila stajališta i da bi neko nekoga podržao. Naravno, to ništa ne znači i ne najavljuje bilo kakvu koaliciju. O tome je još rano razgovarati, mada je predizborna trka već počela", kazao je Đonlagić za Klix.ba.

Kada je u pitanju saradnja na nivou RS-a, Đonlagić dodaje da je BiH mala zemlja i da je sve međusobno povezano.

"Ovo u RS-u bi možda mogla biti neka razdjelnica na kojoj će se Bošnjaci opredjeljivati za nešto, da li će to imati dovoljno snažan utjecaj za formiranje koalicija to ostaje da se vidi, sve ostaje otvoreno i ne mora u ovom momentu ništa značiti. Pogledajte i druge nivoe vlasti, imate negdje da sarađujemo sa SDA i SDP-om. Sve zavisi od interesa, a nas vodi interes naroda", kaže Đonlagić.

Jasenko Selimović
Jasenko Selimović

SDP koji je tokom ovog mandata koalirao sa svima, ostao je ovog puta i izvan priča o koalicionim kombinacijama. Jasenko Selimović, šef zastupničke grupe SDP-a u Federalnom parlamentu, kaže da ne želi komentirati šta druge stranke rade i njihove međusobne odnose, ali dodaje da je SDP, također, spreman sarađivati sa svima koji žele raditi u interesu BiH.

"SDP je probosanska i prohercegovačka stranke, odluke o tome kako i s kim nastupa na izborima se donose na stranačkim organima. Kao stranka smo do sada u svim izbornim ciklusima nastupali samostalno, to je naša politika koju i dalje slijedimo, ali smo spremni sarađivati sa svima. Ono na što nećemo priznati je da nas neko ucjenjuje. Svaki politički dogovor je moguć gdje SDP učestvuje kao ravnopravan sagovornik", kaže Selimović.