BiH
507

Savjetnik premijera HNK i HDZ porede Armiju BiH sa IDIL-om

Klix.ba
Marin Topić iz Mostara, arhitekta, slikar i povremeni davalac mišljenja o svemu i svačemu, ako neko ima volje da ga sluša, kojeg je HDZ BiH prije nekoliko mjeseci uhljebila kao savjetnika u kabinetu premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona Denisa Lasića, ovih dana za tu stranku odrađuje onaj najprljaviji dio predizborne kampanje.

Topić je govoreći za HDZ TV, odnosno za portal ove stranke, uporedio Armiju RBiH sa ISIL-om (IDIL ili Islamska država) te veličao Slobodana Praljka, zapovjednika HVO-a prvostepeno osuđenog na 20 godina zatvora za ratne zločine.

Govoreći o takozvanoj Herceg Bosni, HDZ-ov čovjek za popaljive nacionalističke govore je kazao kako su oni "branili svoj dom gdje žive 14 stoljeća".

"Ratovali smo protiv komunista, a kasnije 1993. godine protiv ISIL-a ili IDIS-a, ili kako ga sada zovu Islamska država. General Praljak je ratovao protiv istih onih protiv kojih sada cijeli svijet na čelu sa Amerikom ratuje. Tamo ima 1.500 tih vojnika protiv kojih je general Praljak ratovao. Hoće li se iko izviniti Hrvatima i HVO-u što su našu odbranu protiv islama i komunizma proglasili zločinačkim poduhvatom", kazao je Topić.

Snimak na kojem Topić ovo govori je objavljen na HDZ-ovoj stranici, odnosno kako to u stranci zovu na HDZ TV i na njihovom YouTube kanalu. Kad smo već kod kanala, teško se oteti dojmu i ne zapitati se da li bi na ovakve govori ličili i oni na TV kanalu čije uspostavljanje HDZ traži.

Topić, koji je ranijih godina glumio liberala gostujući po sarajevskim televizijama bi, da ima savjesti i dosljednosti, trebao napustiti savjetničku fotelju i ne primati plaću iz budžeta HNK, jer ga u tom slučaju plaćaju i "pripadnici" IDIL-a i njihove porodice koje također pune kantonalni budžet.

No, Topić je samo jedan u nizu onih koje stranke potroše poput sapuna, zabrinjava da HDZ ne odustaje od ovakvih poruka i širenja mržnje.