BiH
76

Savez samostalnih sindikata BiH: Spremni smo za drugo poluvrijeme

Piše: L. Č.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon što je na jučer održanoj sjednici Zastupničkog doma Federacije BiH usvojen novi Zakon o radu, predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH su danas održali konferenciju za medije na kojoj su rekli da će sa pravnim stručnjacima nastaviti borbu za prava radnika.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je rekao da je protest pokazao jedinstvo i da im je dao vjetar u leđa radi akcija koje će uslijediti.

"Probdjeli smo pred Parlamentom pokušavajući da otvorimo trvde uši onima koji su nadležni, no oni su usvojili Zakon koji ruši prava radnika. Mi smo spremni za 'drugo poluvrijeme', zaštitit ćemo pravno sve članove sindikata", kazao je Bajramović.

Dodao je da će se sa pravnim stručnjacima pripremati na bitku za kolektivne ugovore, te da su poslodavci i međunarodna zajednica dali podršku donošenju Zakona o radu, ali da se radnici i radnička klasa moraju što više okrenuti sindikatu, koji je "jedina organizacija koja je garant kakvih takvih prava."

Bajramović je dodao da će se svojim aktivnostima na terenu pripremati za nove kolektivne ugovore i iz solidarnosti pomagati ljudima koji nisu učlanjeni u sindikat.

"Pozivamo ih da se priključe. U ponedjeljak je sjednica glavnog odbora koji će analizirati prethodne dane i zauzeti stav i djelovati dalje u skladu s njim. Sindikat je na protestu pokazao da nikad nije bio jedinstveniji. Sad slijedi borba za radnička prava sa kapitalistima i poslodavcima, sad je najvažnija pravna i životna bitka za nade radnike, nećemo ih pustiti na milost i nemilost poslodavcima", zaključio je Bajramović.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca Zenica je rekao da se jučer desio presedan, a to je kršenje Konvencije o kolektivnim pregovorima koja propisuje da se javnim vlastima zabranjuje svaki vid intervenisanja o kolektivnim pregovorima.

"Vlada Federacije uopće nije ugovorna strana, nego su to sindikat i poslodavci", kazao je Mujkanović.

Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata je još jednom iskazao ponos zbog "veličanstvenog i dostojanstvenog skupa" ispred Parlamenta te se zahvalio svim članovima sindikata koji su došli na proteste.

"Ovaj papkov zakon će biti u primjeni, ni nastavljamo borbu protiv zakona koji ugrožava prava radnika. Noć prije smo imali sastanak sa SDA i dali ponudu koja se ne odbija. Jedan dio se složio, ali onda su opet uslijedili pritisci i tortura. Nikad nećemo prihvatiti nikakve ucjene i prisilne mjere. Jučer u Parlamentu se pokušala iscenirati situacija u kojoj mi sindikati navodno napadamo članove Zastupničkog doma. Ljudi koji su izglasali ovaj Zakon drastično umanjuju prava radnika. Njima vrijeme ide na ruku jer nakon 120 dana kolektivni opći ugovori prestaju da vrijede i dolazi do umanjenja plaća. Sa umanjenjem plaća, budžeti će neminovno padati, čime postajemo sve više ovisni o svjetskim financijskim centrima moći i dolazi do slabljenja države", kazao je Šatorović.

Zaključio je da je ponosan na radnike, ali da se oni koji su glasovima donijeli Zakon trebaju zapitati kako će odgovarati onima koji su ih izglasali.

Na kraju je dodao da nikakvih problema i podjela unutar sindikata nema i da je ovo zajednička borba.