BiH
24

Novalić: Nemamo luksuz da odgađamo donošenje Zakona o radu; Bajramović: Radite šta hoćete

Piše: N. N.
Novalić i Bajramović
Novalić i Bajramović
Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas razmatra Prijedlog zakona o radu, a prije početka rasprave zastupnicima se obratio premijer Fadil Novalić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović te predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić.

"Ovaj zakon nije uklesan u kamen, nije neko sveto slovo, on će se mijenjati u nekim redovnim procedurama. Međutim, mi nemamo luksuz da bilo šta odgađamo", rekao je Novalić na početku obraćanja parlamentarcima.

Prema njemu, spornu je što sindikati i drugi društveni faktori nemaju hrabrosti da naprave promjene.

"Usvajanje Zakona o radu je dokaz da se već krenulo u reforme koje su predviđene Reformskom agendom", dodao je Novalić.

On je iznio podatak da je trenutno u FBiH 400.000 nezaposlenih od čega je 67 posto mladih što je, kako ocjenjuje premijer, alarmantno.

Poseban problem su kolektivni ugovori i tužbe koje su pokrenute po osnovu ovih ugovora.

"Trenutno imamo 586 miliona KM tužbi po osnovu kolektivnih ugovora i niko ne zna kako će se to platiti", kazao je Novalić.

Premijer je dodao i da je konačno vrijeme da budemo odgovorni i da Zakon o radu ne moramo usvojiti zbog stranaca već zbog nas samih.

"Davno smo prošli ono što se kaže '5 do 12'. Mi smo sad negdje na '12 i 30'", rekao je Novalić.

Nakon premijera Novalića Zastupničkom domu Parlamenta FBiH se obratio predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) Ismet Bajramović.

On je rekao da danas ne želi ulaziti u meritum samog zakona već je iznio primjedbu na vođenje socijalnog dijaloga i način na koji je Prijedlog zakona o radu došao u Parlament FBiH.

"Garantujemo životom da će novi zakon natjerati radnike da imaju sindikat. Jučerašnji protesti su pokazali sve. Ne želim nikog da plašim, ali generalni štrajk je naše zagarantirano pravo", rekao je Bajramović.

On je zastupnicima rekao da rade šta hoće a da će radnici odgovoriti olovkom, misleći na naredne izbore. Bajramović je najavio nastavak sindikalne borbe svim raspoloživim sredstvima.

Na kraju obraćanja Bajramović je pozvao zastupnike da Zakon o radu skinu s dnevnog reda i da se o njemu dodatno usaglase socijalni partneri.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić u svom obraćanju rekao je da je neophodno donijeti novi zakon jer FBiH tone sve dublje.

Čengić je rekao da predloženi tekst zakona nije idealan i da i oni imaju određene primjedbe na njega.

"Osam godina pregovaramo o ovom zakon. Niko neće da preuzme odgovornost donošenja određenog zakonskog rješenja i onda ga predloži onome ko ga treba usvajati", rekao je Čengić.

Prema njemu sporno pitanje za sve vrijeme pregovora oko novog zakona bili su kolektivni ugovori.