BiH
30

Savez izviđača izigran: Primorani smo tražiti iseljenje škole "S. S. Kranjčević"

Klix.ba
Prostorije Doma izviđača koje koristi OŠ Silvije Strahimir Kranjčević (Foto: Klix.ba)
Prostorije Doma izviđača koje koristi OŠ Silvije Strahimir Kranjčević (Foto: Klix.ba)
Nastavlja se pravna bitka za prostorije Doma izviđača u Sarajevu koje se koriste za potrebe Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević".

Iz Saveza izviđača Federacije BiH poručuju da su u proteklom periodu iskreno željeli postići dogovor sa nadležnim institucijama Kantona Sarajevo na rješavanju ovog problema, ali da obećanja ministara za obrazovanje, nauku i mlade KS i premijera KS nisu ispunjena. Oni su nedavno obećali da će potpisati novi ugovor o zakupu Doma izviđača za potrebe škole. Također je obećano da će se početi sa izmirenjem dugovanja za zakup Doma izviđača nastalih u prethodnom periodu (2001-2016).

To, međutim, nije učinjeno.

"Kao odgovor na sve dobili smo prigovor Općinskom sudu u Sarajevu od Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, pravno formulisan kao prigovor trećeg lica o iseljenju škole te je najavljeno da se pravna bitka nastavlja. S obzirom na navedeno jasno je da Vlada Kantona Sarajevo nije spremna ispuniti ono što je dogovoreno te smo primorani insistirati na provođenju presude Općinskog suda u Sarajevu na iseljenju škole iz prostora Doma izviđača. Presuda ne odlaže izvršenje bilo kakvim prigovorima te želimo zaštititi svoju imovinu", poručuju iz Saveza izviđača FBiH.

U nastavku kažu kako ne vjeruju da je bilo ko spreman svoju imovinu dati na besplatno korištenje, posebno ako istovremeno nije u mogućnosti da provodi svoje redovne aktivnosti koje se također tiču obrazovanja i odgoja mladih.

"Ako postoji dobra volja da škola ostane i u narednom periodu u našem objektu hitno će se potpisati novi ugovor o zakupu objekta za potrebe škole i uplatiti dio dugovanja za prethodni period, ali i dogovoriti dinamika vraćanja ostatka dugovanja", navodi potpredsjednik SIFBiH Adnan Hodžić u saopćenju za javnost.