BiH
0

Savanović: Do 2016. godine novi zakon o radu u RS-u

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Novi zakon o radu u Republici Srpskoj bit će usvojen do kraja godine, a predložena rješenja neće biti na štetu radnika - tvrdi entitetski ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

On je danas u izjavi novinarima u Banjoj Lui najavio da će, nakon ljetnjih odmora, ovaj zakon biti upućen u parlamentarnu proceduru i vjeruje da će od septembra pa do Nove godine biti usvojen.

Tvrdi i da resorno ministarstvo i Vlada RS čine sve da socijalni partneri postignu kompromis o novom radnom zakonodavstvu, koje će biti bolje od sadašnjeg.

Savanović je potvrdio i da će novi zakon o radu sadržavati ugovor o radu na određeno i neodređeno vrijeme, dok ostaje da se s poslodavcima još dogovara o minulom stažu.

-Rješenja koja se nude novim zakonom bit će afirmativna za radnike zato što je interes poslodavca da ima dobre radnike jer su oni ti koji njemu zarađuju profit - smatra ministar rada.

U RS-u Savez sindikata već duže vrijeme odbija bilo kakve razgovore o novom zakonu o radu te traže dosljednju primjenu postojećeg, dok poslodavci zagovaraju novo radno zakonodavstvo i po cijenu da o tome razgovaraju s drugim sindikatima.