Upoznao i ministra
200

Saudin Sivro upozorio: Politika želi nametnuti direktora škole u Ilijašu

Piše: Dž. L.
OŠ "Hašim Spahić" (Foto: Facebook)
OŠ "Hašim Spahić" (Foto: Facebook)
Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo već duži period upozorava javnost i nadležne da moraju zaustaviti politizaciju obrazovanja. Zbog novog slučaja koji se desio u Osnovnoj školi "Hašim Spahić" u Ilijašu mogli bi tražiti i smjenu ministra obrazovanja Elvira Kazazovića.

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro pojasnio nam je kako je OŠ "Hašim Spahić" došla u ralje vodeće političke partije u ovoj općini, Stranke demokratske akcije (SDA).

"Otkako je stupio na snagu novi Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju, upozoravamo, javno apelujemo i tražimo od resornog ministarstva da zaustavi blokade u radu škola. Naime, sad imamo tri osnovne škole u Novom gradu i jednu u centru, a sad nam se pojavila situacija i u Ilijašu da nećemo imati direktora, niti ćemo ga moći imenovati. Time dolazimo u situaciju da škole ne mogu funkcionisati normalno. U Ilijašu je najlošija situacija kada je riječ o politizaciji obrazovanja, izbora direktora i školskih odbora. Sve što se dešava u Ilijašu je potpuno pod utjecajem jedne politike i jednog čovjeka. Aktuelni presjedavajući Vijeća i predsjednik Općinskog odbora Mahir Dević, koji je ujedno i direktor OŠ 'Stari Ilijaš', u potpunosti pokušava iskontrolisati situaciju i postaviti podobne direktore", govori Sivro.

Četiri kandidata, a lobiralo se za Salkića

Naime, prilikom izbora novog direktora u OŠ "Hašim Spahić", tvrdi Sivro, očigledno je da se među četiri kandidata lobiralo za Nihada Salkića koji nije dobio povjerenje radnika ove škole.

Kako nam pojašnjava Sivro, lokalna politika ima namjeru nametnuti svog direktora škole na način da će ministar Kazazović dati svoj treći glas Salkiću. To znači da bi Salkić došao na poziciju direktora bez obzira što drugi kandidat ima glasove roditelja i radnika škole.

"Dobili smo pozive ne samo radnika, već i roditelja koji su zabrinuti za tu situaciju koja je dugogodišnji problem na ovom području. Potrebno je u potpunosti depolitizirati obrazovanje, a kako da to uradimo kada glavnu riječ vodi čovjek koji je u sukobu interesa. Navodno, CIK je rekao i napisao mu davno da on može biti direktor i predsjedavajući Općinskog vijeća, a da ne govorim o funkcijama u političkoj partiji koje on predstavlja. On je i budući zastupnik u Skupštini KS pa je vrlo interesantno što mi nemamo ni prostora za mlade ljude jer neki tako obavljaju nebrojano funkcija, i to funkcija na kojima se mnogo odlučuje", ogorčen je Sivro.

Dalje nam govori kako je razgovarao s ministrom Kazazovićem i upoznao ga s ovom situacijom.

"Očekujem da do kraja bude principijelan jer do sada nije dao svoj treći glas u situacijama kada su različito glasali roditelji i radnici. To bi bilo nehumano, neljudski i nemoralno. Njegov treći glas u ovoj situaciji bi bio njegovo političko ubistvo", istakao je Sivro.

Prema njegovim riječima, napravljena je greška u zakonu jer nije predviđeno da bi pri izboru direktora istovremeno trebali glasati roditelji i radnici, a da bi načelnici odbora i ministri trebali prethodno poslati svoje glasove u kovertama.

"Ovako dopuštamo polici da se igra s obrazovanjem. Kada bi se u isto vrijeme znalo kako su sve četiri strukture glasale, onda ne bi dolazilo do ovakvih situacija i ne bi bilo prostora za optuživanje za neko političko djelovanje. Ovako je jasno da jedan čovjek vlada situacijom na terenu u smislu političkog utjecaja", kazao nam je Sivro.

Podsjećamo, i u OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" direktor je postavljen na poziciju po ovlaštenju ministra Kazazovića.

Ministar odgovorio da nije u BiH

Iz Sindikata kažu kako će, ukoliko Kazazović da svoj treći glas za Nihada Salkića, tražiti njegovu smjenu.

"Poduzet ćemo sve moguće aktivnosti kako bi otišao posramljen s te pozicije. Vjerovatno će doći neki novi ministar od kojeg ćemo tražiti da bude predlagač zakona u kojem će biti eksplicitno navedeno da se niko u obrazovanje ne može baviti politikom", zaključio je Sivro.

Na kraju poručuje kako se nada da će depolitizacija obrazovanja biti opredjeljenje nove Vlade KS.

Tražili smo komentar ministra Kazazovića u vezi s nastalom situacijom, ali nam je samo odgovorio kako nije u BiH.