BiH
38

Sastavci, selo na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore

Anadolija
Selo Sastavci (Foto: Anadolija)
Selo Sastavci na istoku Bosne i Hercegovine ili na zapadu Srbije, zavisno od pozicije posmatrača, jedno je od rijetkih mjesta u svijetu do kojega se dolazi nakon više prelazaka granice, administrativno pripada srbijanskoj opštini Priboj, teritorijalno "uglavnom" Bosni i Hercegovini, ali ovo mjestašce u skladu sa svojim imenom spaja njegove stanovnike u cjelinu, bez podjela na vjerskoj, etničkoj ili nekoj drugoj osnovi.

Nije važno što poštar u selu radi i u Srbiji i u BiH, što pastir stoji u Bosni i Hercegovini, a stoku napasa u Srbiji, dok u predvečerje istim tim životinjama nudi travu pokošenu u Crnoj Gori, niti što se mjesečne režije plaćaju u Srbiji, bez obzira što je dio sela u BiH, ili čak teritorijalno jednim dijelom i u Crnoj Gori, ovdašnji ljudi navikli su na život na tromeđi, nigdje i svuda.

Prvo granični prelaz Bosne i Hercegovine, a nakon nekoliko stotina metara granični prelaz Republike Srbije, pa Sastavci, selo na tromeđi Srbije, BiH i Crne Gore.

Rijeka Uvac dijeli ovo selo na dva dijela tako da se pola nalazi u BiH, a druga polovina u Srbiji.

Sastavci su, slikovito rečeno, bosansko ostrvo sa svih strana okruženo Srbijom i nalazi se pod administrativnom upravom Srbije. Tačnije, administrativno pripada opštini Priboj, dok se katastarske knjige nalaze u zgradi opštine Rudo u BiH, tako da većina stanovnika ovoga sela ustvari živi u BiH, a režije, poput računa za električnu energiju i usluga telekoma, plaćaju u Srbiji, jer kako kažu, koriste struju i telefon Srbije.

Ono što je također zanimljivo za ovo selo je da u slučaju policijske intervencije ili potrebe za hitnom medicinskom intervencijom, u pomoć pristiže policija ili hitne službe iz Rudog, uprkos tome što vam graničari na posljednjem graničnom prelazu požele dobrodošlicu u Republiku Srbiju.

Jedan od prvih stanovnika ovoga sela koji je odlučio porazgovarati sa ekipom agencije Anadolija je Radivoje Drobnjaković, stanovnik BiH, čije je cijelo imanje, osim kuće, u Srbiji.

"Radio sam u školi u ovom selu koja posjeduje svu srbijansku dokumentaciju, jedino što je škola na bosanskoj teriroriji", pojasnio je Drobnjaković za agenciju Anadolija.

Prema njegovim riječima, stanovnici nemaju problema jedni sa drugima, kao ni sa tim u kojoj državi žive, jedini problem su punktovi koje čak tri puta moraju proći ukoliko žele doći do Priboja.

"U ovom selu Srbi i Bošnjaci žive zajedno", rekao je Drobnjaković.

Nedugo zatim uvjerili smo se u to. Hajro Gibanica i Tomislav Drobnjaković stoje na mostu ispod kojeg teče riječica i razdvaja selo na dvije države, ali oni govore da za njih nema granica.

Hajro živi u dijelu koji pripada BiH, dok njegov prijatelj Tomislav živi u Srbiji, ali radi u BiH. Dakle, granica u selu je riječica, tako da most dijeli BiH od Srbije, a tako i stanovnike ovoga sela.

Da je ovo selo jedinstveno po mnogo čemu govori i činjenica da u njemu živi poštar koji radi u dvije države. Sveto Vilotić je poštar u dvije države, ali i predsjednik Mjesne zajednice Sastavci.

U razgovoru sa njim saznajemo da su sve institucije na bosanskoj strani, pošta, škola, policija, ambulanta, a sve je u nadležnosti Srbije.

"Međutim, ovdje se uvijek živjelo složno i živjet će se. Rijeka je tekla i teći će, granice nećemo mijenjati, a mi ćemo živjeti složno", rekao je Vilotić.

Još jedan zanimljiv podatak koji je podijelio sa nama je da škola u ovom selu pripada BiH, ali da se u njoj uči po srbijanskom programu.

"Ja dijelim poštu i Bosancima i Srbijancima, ne dijelim ih“, kaže Sveto kroz smijeh.

"Ovo nema nigdje u svijetu, struja i telefoni su srbijanski, bez obzira što je ovo Bosna", dodao je.

Čudima u ovom selu nikada kraja. Kuće dva brata Momira i Radiše Markovića, koje su jedna od druge udaljene svega nekoliko metara, u dvije su države, a i braća imaju lične karte izdate u različitim državama.

Tačnije, jedan je stanovnik BiH, a drugi Srbije. Čekajući da se Momir vrati kući, upoznali smo i njegovog komšiju Dragana Markovića, vjerovatno i rođaka, koji je čuvajući svoju kravu rekao da se u trenutku dok razgovara sa novinarima njegova krava nalazi u Srbiji, on je u BiH, a životinju napasa travom iz Crne Gore.

Dolazimo i do jedne od dvije prodavnice koje rade u ovom selu. Ljubazna prodavačica Biljana Tošić kazala je da se u tom dućanu koriste sve valute, od eura, konvertibilnih maraka, pa do srbijanskih dinara.

"Stvarno svjetski standard. Tako je to u selu Sastavcima čiji stanovnici ne znaju kome pripadaju, ali njima to nije ni bitno", dodala je. Oni imaju svoj mir, krčmu 'Trag' i bezbrižnost jer im granice ne predstavljaju prepreku i ne stvaraju lošu klimu Tu se druže i Hajro i Tomo i Sveto".

Prije minulog rata u BiH selo Sastavci je sastavljalo ljude, a i danas se trudi da održi svoj prijeratni trend iako je iscrtana granična linija između BiH i Srbije, koja se proteže neravnomjerno, preko krovova kuća, njive, groblja, podijelila u ovom selu braću, komšije, groblja, mostove...