Igor Radojičić
0

'Sastanak prilika za iskrene razgovore'

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je da će večerašnji razgovor sa američkim kongresmenima biti prilika za iskrene razgovore, jer, kako je rekao, parlamentarci imaju široke i otvorene poglede.

"Najlakše mi je da pričam sa parlamentarcima, jer mi imamo široke i otvorene poglede", rekao je Radojičić novinarima u Sarajevu neposredno pred početak sastanka sa američkim kongresmenima u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Charlsa Englisha.

Na pitanje da li očekuje eventualnu raspravu o zaključcima Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti sa RS na BiH, Radojičić je rekao da smatra da američki kongresmeni, ipak, nisu toliko upoznati o svim detaljima političkog života u BiH, a samim tim ni o zaključcima parlamenta Srpske, tako da misli da o tome večeras neće biti riječi.

Član Izvršnog odbora PDP-a Igor Crnadak najavio je da će učesnike sastanka upoznati o stavovima PDP-a o svim aktuelnim političkim temama u BiH.

"Dobro je da riječ o pokušaju nastavka dijaloga u BiH", rekao je Crnadak.

Večerašnjem sastanku u Sarajevu, osim Radojičića i Crnadka, prisustvuju i predsjednik Vlade  RS Milorad Dodik, lider SDA Sulejman Tihić, lider HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Delegacija američkog kongresa, koju predvode predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Bendžamin Kardin i kopredsjedavajući Elsi Hestings, boravi danas i sutra u Sarajevu, gdje će održati niz sastanaka sa predstavnicima vlasti i civilnog sektora.
Iz Amabasade SAD ranije je najavljeno da će težište razgovora  biti na međunarodnoj saradnji i pružanju podrške reformama koje su neophodne da BiH postane članica EU i NATO.