Općina Centar Sarajevo
17

Sastanak inicijativnog odbora za izgradnju spomen-obilježja na Skenderiji

FENA
U Općini Centar danas je održan sastanak Inicijativnog odbora za izgradnju spomen-obilježja na Skenderiji.

Odlučeno je, postupajući u skladu sa zaključkom Općinskog vijeća, da Stručni pododbor sačinjava pet članova, i to po jedan iz Općine Centar, Asocijacije arhitekata Sarajevo, (kao sekretar Stručnog pododbora), Akademije likovnih umjetnosti, Udruženja likovnih umjetnika, kao i iz boračkih udruženja.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević će putem općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove raspisati konkurs za idejni projekt spomen-obilježja na Skenderiji.

Inicijativni odbor je potvrdio i izbor lokacije za izgradnju spomen-obilježja na Skenderiji, koji simbolizira dešavanja 2. maja 1992. godine – sudbonosnog datuma u odbrani našeg grada i države BiH.

Spomen-obilježje će biti na uglu ulica Hiseta i Hamze Hume kod mosta Skenderija, gdje se nalazi bista Vladimira Perića Valtera, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata, čime će na simbolički način biti spojena antifašistička borba 1941. i 1992. godine, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Centar.

U Inicijativnom odboru su predstavnici Općine Centar, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Zavoda za planiranje i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, zatim boračkih udruženja i Asocijacije arhitekata Sarajeva.