BiH
1.2k

Šarović za Klix.ba: Hrvatska je blokirala izvoz mlijeka, kontramjere trenutno nisu opcija

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je za Klix.ba da je Hrvatska blokirala izvoz mlijeka iz BiH u EU.

Ovo je Šaroviću, na marginama susreta u Beču, potvrdila hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Šarović kaže za Klix.ba kako mu Vesna Pusić nije rekla šta je konkretni razlog da se blokira izvoz bh. mlijeka u EU, ali da će bh. institucije imati uskoro informaciju više.

"Imamo nešto kasnije razgovor i sa komesarom Hahnom i od njega ćemo zatražiti da se odbaci ovaj prigovor", kaže Šarović za Klix.ba.

Šarović ističe da je BiH ispunila sve uvjete za izvoz mlijeka te da je dobila zeleno svjetlo od svih nadležnih EU institiucija.

"Mi iz Hrvatske uvozimo velike količine mlijeka i ne pravimo nikakve barijere. Tražit ćemo reakciju Evropske komisije i njenog komiteta kako bi se odbacili zahtjevi hrvatske strane", navodi Šarović.

Što se tiče kontramjera protiv Hrvatske, Šarović kaže da one sada nisu opcija, ali da je moguće da se i o njima razgovara.

"Razmotrit ćemo na nadležnim tijelima dalje konkretne poteze. Naše stanovište je i dalje da smo upravu i da će nas Evropska komisija zaštititi", kaže Šarović.