BiH
1

Šarović: Važno je donijeti izmjenu i dopunu zakona o Elektroprenosu BiH

FENA
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović gostujući u dnevniku "D" Federalne televizije je govoreći o trenutnom stanju Elektroprenosa BiH rekao kako je važno donijeti izmjenu i dopunu Zakona o Elektroprenosu BiH.

Šarović je komentirajući zabrinutost Stefana Sanina o podjednakoj podjeli akumulirane dobiti Elektroprenosa BiH, rekao kako je zapravo Sanino tražio rješenje problema, a to je primjena zaključaka premijera i sigurnost ulaganja u prijenosni sistem BiH.

Ministar Šarović je najavio da će u Briselu 13. novembra s ministrima industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željkom Kovačevićem i Federacije BiH Erdalom Trhuljem razgovarati o aktuelnim problemima u radu "Elektroprenosa BiH".

Podjela sredstava dogovorena je postojećim zakonom koji je na snazi, a prema kojem se akumulirana dobit dijeli prema akcionarskom učešću: Federaciji BiH - 59 odsto, a Republici Srpskoj - 41 odsto.

Šarović je naglasio kako tu dobit dijele akcionari, a dio ide u sistem za održavanje i planiranje insvesticija.

Podsjećanja radi, Generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino zatražio je u pismu zvaničnicima BiH 24. oktobra održavanje ekspertskog sastanka na kojem bi bila razjašnjena pitanja u radu Elektroprenosa BiH, pružila sigurnost ulaganja u prenosni sistem BiH.