Neizbrisiv trag
0

Šarić: Teško se opraštati od Antuna Marinića

FENA
U Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je održana komemoracija povodom smrti istaknutog baletnog umjetnika Antuna Tončija Marinića, koji je svojim radom ušao u historiju sarajevskog baleta.

Ožalošćenoj rodbini i brojnim prijateljima Marinića obratio se direktor Narodnog pozorišta Dario Vučić istakavši da sam rad i pokret prvaka narodnog pozoriša govore o njegovoj dobroti i umjetnosti.

"Bilo je uzbudljivo posmatrati Tončija s kojom se energijom i probuđenom maštom uključivao u svaku predstavu. Nije čudo što se kao takav nametnuo u svim značajnim teatarskim sredinama i što je bio rado viđen gost širom bivše države", rekao je režiser Sulejman Kupusović.

Zato se, kako kaže ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, teško opraštati od Tončija, koji je ostavio neizbrisiv trag kako na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, tako i na drugima pozorišnim daskama.

Umjetnička direktorica baleta Edina Papo naglasila je da će Marinić u sjećanju mnogih ostati upamćen po izvanrednim ulogama, kao što je Kvazimodo u Esmeraldi i mnogim drugim.

„U igri je bio najbolji i publika ga je naprosto obožavala“, kaže Papo. S velikim emocijama o svom prijatelju i kolegi pričao je bivši baletan Narodnog pozorišta Slavko Pervan rekavši da je Tonči bio jedan od najiteresantnijih plesača koje je Jugoslavija imala.

Uposlenici Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Udruženja muzičkih pedagoga Federacije BiH uputili su telegrame Marinićevoj rodbini.

Za izuzetna stvaralačka ostvarenja bio je nagrađen Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva i Zlatnom plaketom.

Antun Marinić rođen je 1936. godine u Loparu na otoku Rabu. Balet je učio u Baletskoj školi u Osijeku, a u ansamblu Sarajevskog baleta bio je neprekidno od 1956. do penzioniranja trideset godna poslije. Od 1972. do 1975. bio je šef Baleta, a potom nastavio djelovati kao pedagog i koreograf specifičnog usmjerenja na scenski pokret i plesne interpretacije u dramskim predstavama većine naših teatara, ali i teatara bivše Jugoslavije.

Sahrana će biti u 15.00 sati na sarajevskom groblju Lav.