Dobro doš'o, predsjedniče
0

Sarajlije srdačno dočekale Josipovića, počastili ga smrekom u "Tunelu"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Gosti kafane "Tunel" na Baščaršiji nisu ni slutili da će im se na smreki pridružiti niko drugi do predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Josipović u Sarajevu boravi povodom dodjele nagrade "Sloboda" koju mu dodjeljuje Međunarodni centar za mir (ICP) sa Ibrahimom Spahićem na čelu. Nakon što je primio nagradu, Josipović je krenuo u nezaobilaznu šetnju Sarajevom. U pratnji Spahiča, gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, kantonalnog premijera Fikreta Musića i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića Josipović je prvo posjetio radionicu tucane kahve "Dibek" gdje su mu pokazali kako se nekada na tradicionalan način pripremala prava bosanska kahva.

Josipović nije zaobišao ni Muzej Sarajeva, nakon čega je nastavio dalje ka Sebilju pored kojeg je posjetio radnju kazandžije Nasira Jabučara, "starog znanca" kod kojeg je bio i prilikom posljednje posjete Sarajevu. Vidjevši uvaženog gosta grada, gosti kafane "Tunel" na Baščaršiji izašli su i aplauzom Josipovića pozvali da im se pridruži na čašici domaće smreke. Josipović nije mogao odbiti ljubazni poziv, te je ušao i probao smreku, na oduševljenje gostiju kafane, i uz negodovanje šefova protokola.

Josipović je zatim posjetio Fakultet islamskih nauka gdje ga je dočekao dekan Ismet Bušatlić, te mu pokazao fakultet i postavku izložbe "Srce u rukama" posvećene istaknutom pjesniku, prevoditelju, historičaru i političaru Safvet-begu Bašagiću. .