Vlada KS izdvojila novac
0

Sarajlije neće ostati bez plina

Piše: Nedžad Jamaković
Građani Sarajeva od sutra će imati stabilan dotok gasa u gasnim instalacijama, glavni je zaključak sastanka koji je, na inicijativu premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića, održan danas sa direktorima Toplana, SarajevoGasa i BH-Gasa Suadom Zeljkovićem, Salihom Selmanovićem i Almirom Bečarevićem, te ministrom finansija KS Muhamedom Kozadrom.

Sastanak je održan radi rješavanja problema nastalih zbog smanjenja isporuke gasa Kantonu Sarajevo. Dogovoreno je da se izdvoji 3.988.000 KM i uplati BH-Gasu.

Ovaj iznos će se dijelom osigurati s pozicije Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS i to 2.988.000 KM koje će biti uplaćene Toplanama putem Ministarstva finansija KS. Toliko je, kako su naveli iz Vlade KS, u ovom trenutku maksimalno moguće izdvojiti prema Odluci o privremenom finansiranju KS.

Taj novac će Toplane transferirati prema SarajevoGasu, a oni dalje prema BH-Gasu. Preostalih milion KM osigurat će Toplane sa 300.000 KM te SarajevoGas sa 700.000 KM.

Na ovaj način zatvorit će se finansijska konstrukcija potrebna za normalizaciju dotoka gasa prema krajnjim potrošačima do kraja sezone grijanja.

I ovog puta nadležni su uputili apel krajnjim potrošačima da redovno izmiruju račune za grijanje i potrošeni gas, jer će se od danas, prema riječima direktora SarajevoGasa Saliha Selmanovića, gas u instalacije puštati samo potrošačima koji nemaju dugovanja iz prethodnog perioda.

Podsjetimo, premijer Mehmedić je jučer u izjavi za Sarajevo-x.com naveo kako nema namjeru pokrivati dug Toplana prema SarajevoGasu sve dok ne dobije izvještaje o poslovanju tih preduzeća.

Istaknuo je kako je spreman čak poslati im finansijsku policiju da bi se utvrdilo "ko, gdje i kako troši pare, koliko ova preduzeća imaju uposlenih, te jesu li njihovi menadžeri odgovorni za nastanak višemilionskog duga".

Istina, premijer je najavio kako će učiniti sve da s nadležnim dogovori da do kraja marta, odnosno ove grijne sezone ne bude problema u isporuci plina građanima Kantona Sarajevo.

Međutim, njegov pristanak na pokrivanje duga Toplana pokazao je, vjerovatno, da su se građani jučer uzalud radovali njegovoj izjavi o slanju finansijske policije u SarajevoGas i Toplane, budući da je, očito, popustio političkim pritiscima. A popustio im je iako nam je, također jučer, izjavio da se to neće desiti.