Nakon ostavke
1.6k

Sarajlije na Baščaršiji pružili podršku hafizu Kenanu Musiću i poručili da IZ mora reagovati

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Oko stotinu Sarajlija je održalo skup podrške glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo hafizu Kenanu Musiću koji je prije tri dana dao ostavku, zbog, kako je naveo, mobinga i progona neistomišljenika.
Poručili su da hafiz Musić treba ostati na svojoj funkciji te zatražili od Islamske zajednice da reaguje i istraži zapravo zbog čega je došlo do ovakve hafizove reakcije.

Okupljeni su na skupu nosili transparente s porukama poput "Podrška za hafiza Kenana Musića, opstavka odgovornim" te na dostojanstven način istakli da je potrebno provjeriti navode koje je hafiz iznio, a koje se odnose prije svega na mobing. Poručili su da suština problema nije ostavka već ono što je dovelo do nje.

"Vjerujem hafizu da ipak nešto postoji i da je on čovjek koji bi mogao da unese pozitivne promjene. Jer promjene su nam potrebne u svakom smislu želimo imati modernu, poštenu i transparentnu Islamsku zajednicu i da smo svi zajedno ponosni na to. Kao što bi naš polsanik Muhammed a.s. rekao, ima jedan organ kada je on bolestan onda je cijelo tijelo bolesno. Mi u našoj Islamskoj zajednici vidimo to je srce naše cijele islamske zajednice Bošnjaka ako to nešto nije uredu onda ništa nije, a nas sve ovo ljudi koje vidite mi smo neka antitijela koji malo žele da doprinesu, a u hafizu vidimo dio tog srca koji želi da se očisti i da imamo bolju islamsku zajednicu", poručio je Samir Mešić jedan od prisutnih.

Dodao je da svi Bošnjaci poštuju i imaju veliko povjerenje u hafiza Musića te da je riječ o jednom velikom lideru za kojeg se nadaju da će ipak na kraju ostati glavni imam.

"Tu smo da mu damo podršku i nadamo se da će Medžlis i iIslamska zajednica i reis prije svega naći načina da mu pomogne da se vrati i ostane na funkciju glavnog imama i izvršava svoju dužnost u najboljem smislu tako da mu podređeni imami daju svoje finansijske izvještaje i pomognu jer stvarno imamo veliko povjerenje u njega. Svi mi kao pojedinci pravimo neke greške i težimo napretku i uvijek može bolje, ali kada postoje ovakvi pokazatelji da nešto nije uredu, molimo da se omogući osobama kakva je hafiz Kenan Musić da popravi to stanje", naglasio je.

Rijaset Islamske zajednice održao je vanrednu sjednicu na kojoj je oformljena komisija na kojoj će se ispitati rad izvršnog odbora i onohga što se do sada dogodilo, kao i navode hafiza Kenana Musića.

"U ime građana mogu poručiti da ćemo pratiti svaki njihov korak, ko je u komisiji i šta rade jer želimo da su maksimalno transparentni jer tom netransparentnošću tjeraju članove islamske zajednice i umjesto da broj članova raste, desit će im se ako ovo ne odrade kako treba da ih izgube i da će umjesto onih 55 posto koliko su mogli svoje plaće pokriti iz članarina da će 80 posto morati uzimati iz zekeata iz budžeta koje prikupe od dženaza, tevhida i slično. Oči javnosti su uprte u njih", poručio je Adnan Kazaferović koji je također dao podršku hafizu Musiću.

Podsjećamo, hafiz Kenan Musić je prije tri dana podnio ostavku na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo te je u obrazloženju naveo da je to učinio zbog mobinga i progona neistomišljenika.

Tada je naglasio da smatra da se navedenim manipulacijama želi ubaciti nesloga među džemate i imame radi ostvarivanja kratkoročnih sitnih interesa, bez sagledavanja dugoročnih posljedica za zajednicu.

Kenan Musić je za glavnog imama Medžlisa IZ Sarajevo imenovan u aprilu 2018. godine i generalno je bio jedan od najangažiranijih vjerskih službenika s velikom popularnosti među vjernicima, daleko poznat po svojim predavanjima.