BiH
24

Sarajevski Izviđači preuzeli Betlehemsko svjetlo mira

Klix.ba
Nakon izviđača iz Mostara Betlehemsku svjetlost su jutros preuzeli izviđači iz Sarajeva i tradicionalno ga prenijeli u crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu.

Prenošenja Betlehemskog svjetla u svijetu datira iz 1986 godine, kad je na božićnu večer u emisiji austrijske televizije, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna gledateljica odlučila, kao zahvalu darovateljima, dati svjetiljke umjesto darova. Tako se razvila ideja koju su prihvatili austrijski izviđači i pretvorili je u tradicionalnu programsku aktivnost koja se proširila i na ostatak skautskog pokreta.

Ova se manifestacija posljednjih 20 godina održava i u BiH. To je tradicija izviđača koji prenose Betlehemsku svjetlost povodom nastupajućih godišnjih praznika, kao znak dobre volje i ljubavi, podsjećajući na svakodnevnu brigu i pomoć prema drugima.

Tradicija kaže kako se svake godine, u vrijeme Došašća ili adventa, u Beču okupe predstavništva izviđača, kako bi na ekumenskom slavlju u jednoj od crkava upalili svoje svjetiljke sa svijećama donesene iz Betlehema te svjetlost prenijeli svim ljudima dobre volje, širom Evrope i SAD-a, promovirajući tako na simboličan način mir, slogu i ljubav među ljudima.