BiH
53

Sarajevski gimnazijalci organizovali vožnju tramvajem mladih sa starijim osobama

Piše: Š. B.
Učenici Gimnazije Obala sutra će u 12 sati organizovati zajedničku vožnju tramvajem sa starijim građanima kako bi ukazali na probleme sa kojima se u javnom gradskom prevozu susreću i jedni i drugi, a naročito na ružne ispade koji se svakodnevno događaju u ophođenju mladih prema starijima.

Projekat su inicirali i u junu započeli profesori i učenici Vijeća učenika Gimnazije Obala kao i oni koji pohađaju pedagoško-psihloški izborni smjer.

Cilj projekta jeste pokazati koliko je važno da mladi obrate pažnju na starije učesnike u prijevozu, da se u njima razvije ljubav prema starijim osobama, kao i svijest o ophođenju s poštovanjem i razumijevanjem.

Ovim projektom simbolično će se obilježiti početak nove školske godine te, nadanja je profesorica Lejla Tuce, pobuditi interes kod mladih ljudi za lijepo i učtivo ophođenje prema starijim osobama u gradskom prijevozu.

Gimnazija će sutra ugostiti članove Centra za zdravo starenje sa područja Općine Novo Sarajevo, sa kojima će učenici od 12 sati sa tramvajske stanice kod Doma sindikata krenuti u simbolični krug po gradu, od Skrenderije do Baščaršije, zatim do Ilidže te nazad do Skenderije.

"Tramvaj će biti oblijepljen prigodnim plakatima koji su napravili učenici, a koji će nositi poruke edukativnog karaktera, stimulativne za učenike i mlade ljude koje će, nadamo se, dati željeni rezultat, odnosno da će prevenirati ružne ispade koji se svakodnevno događaju u vozilima javnog gradskog prijevoza", rekla nam je profesorica Tuce.

Ovako uređen tramvaj saobraćat će ulicama glavnog grada naredni mjesec dana.

Tramvaj će imati i prigodan program kako bi vožnju učinili što interesantnijom, tako da će svi koji se budu vozili moći uživati u izvedbama hora i orkestra.