BiH
513

Sarajevski Dom penzionera uskoro na prodaju: Umjesto ruševina novi ambijent

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na posljednjoj sjednici Vlada FBiH dala je saglasnost Federalnom zavodu Penziono-invalidskog osiguranja (PIO) za pokretanje postupka prodaje nekretnina koje su u vlasništvu ovog zavoda. Nekretnine će biti prodane putem javnog konkursa ili aukcije. Jedan od tih objekata je i bivši Dom penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići koji je od poslije rata neiskorišten i propada.

Osim bivšeg Doma penzionera u Nedžarićima, Federalni zavod će putem javnog konkursa ili aukcije prodati i bivši Dom penzionera u Bihaću, te hotel Ero u Mostaru. Na taj način Federalni zavod PIO će dobiti značajna finansijska sredstva za konsolidaciju budžeta, a privatizacijom do sada neiskorištenih objekata otvara se mogućnost za nova radna mjesta, te promjenu cjelokupnog ambijenta prostora koji je godinama propadao neiskorišten.

"Fedralni zavod PIO je odavno imao namjeru prodati neiskorištene nekretnine, ali postupak su sprečavali problemi pravne prirode. Konkretno, kada je riječ o bivšem Dom penzionera u Nedžarićima imali smo spor sa Općinom Ilidža koja je tražila da joj se isplati određena naknada. Spomenuti objekat bit će prodan u sadašnjem pravnom stanju", izjavio je za Klix.ba Tomislav Kvesić, stručni saradnik u Federalnom zavodu PIO.

Iako je devastiran, Dom penzionera u Nedžarićima je procijenjen na 13,3 miliona KM, dok je Dom penzionera u Bihaću procijenjen na 7,5 miliona KM.

"Nakon što Upravni odbor Federalnog zavoda PIO donese odluku o raspisivanju javnog konkursa za prodaju nekretnina koje su u vlasništvu ovog zavoda, a koje su neiskorištene, u narednim mjesecima možemo očekivati i konkretne korake po tom pitanju. Interesanata je već bilo za objekat u Sarajevu, ali je sve blokirao pravni spor sa Općinom Ilidža", istakao je Kvesić.

Prikupljena finansijska sredstva Federalni zavod PIO će iskoristiti za redovno poslovanje, sanaciju deficita u budžetu i isplatu penzija.

Ostaje da se vidi na koji način će na ovu odluku Vlade FBiH reagovati Općina Ilidža.