Pitanje zdravlja
34

Sarajevske školske kuhinje započinju primjenu bečke prakse, objašnjeno šta će to značiti

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U prostorijama Međunarodnog ureda Grada Beča u Sarajevu organizovana je radionica o održivim školskim kuhinjama. Zaključci radionice poslužit će za uvođenje ovakvog koncepta ishrane u školama u Kantonu Sarajevo.

Kako su saopćili iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Sarajevu, Kanton Sarajevo je odlučio iskoristiti know-how Beča kao grada koji je više puta proglašen najboljim gradom za život, a prošle godine je i nagrađen za najbolju gradsku organsku poljoprivredu.

"Bečko znanje i iskustvo iz ove oblasti doprinijet će poboljšanju zdravlja i dobrobiti sarajevskih učenika, a ono obuhvata i mnoge mjere održivosti, kao što su uzgoj voća i povrća, nabavka namirnica i priprema obroka, kulturu ishrane te razvoj lokalne poljoprivrede", obrazložili su.

Među sarajevskim učesnicima bili su članovi radne grupe Ministarstva za odgoj i obrazovanje, predstavnica odjeljenja za poljoprivredu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, direktori nekoliko osnovnih škola, predstavnici Udruženja za popularizaciju sigurne hrane kao voditelji i inicijatori ovog projekta u Sarajevu te predstavnice odjela za održivi razvoj Grada Sarajeva.

Radionica o ishrani sarajevskih učenika (Foto: Međunarodni ured Grada Beča)
Radionica o ishrani sarajevskih učenika (Foto: Međunarodni ured Grada Beča)

S bečke strane, stručnjaci gradskog odjela MA 22 za zaštitu okoliša kao i predstavnica jedne od katering kompanija za dostavu toplih obroka u školama Claudia Ertl-Huemer predstavili su najbolje bečke prakse na ovu temu, poput bečkog akcionog prehrambenog plana "Beč jede kvalitetno" i projekta "School Food4change".

"Beč raznim aktivnostima promovira znanje o prehrani u školama, kao što su radionica kuhanja sa djecom, obuka za kuhare u skladu s principima globalne zdrave prehrane kao i kroz projekat Evropske unije 'SchoolFood4Change'", rekao je Thomas Mosor iz MA 22, rukovodilac projekta "Beč jede kvalitetno".

Osim upotrebe visokokvalitetnih namirnica, važni i što kraći lanci snabdijevanja. U toku radionice učesnicima je postavljeno više kratkih pitanja na temu. Tako je većina sarajevskih učesnika bilo mišljenja da bi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bila najpotrebnija edukacija kulinarskog osoblja o praksama zdrave hrane.

"Ova radionica je pomogla da se radna grupa, koja je već ušla u projekat promjene ishrane djece, bolje upozna s evropskim standardima za ishranu učenika. Ove godine Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je pokrenulo projekat vezan za školske restorane. Deset škola su pilot projekat, a u kojima će se formirati školski restorani gdje će svi učenici konzumirati svoje obroke, ne samo učenici koji idu u produženi boravak", izjavila je predsjednica Udruženja za popularizaciju sigurne hrane Merima Mašić.

Radionica o ishrani sarajevskih učenika (Foto: Međunarodni ured Grada Beča)
Radionica o ishrani sarajevskih učenika (Foto: Međunarodni ured Grada Beča)

Urađen je novi pravilnik o ishrani djece u osnovnim i srednjim školama, prave se novi nutricionistički izbalansirani jelovnici. Sljedeći koraci značit će promjenu odnosa prema ishrani te podizanje nivoa kulturnih običaja vezanih za ishranu. U 15 škola u Sarajevu kantine će biti pretvorene u male školske kuhinje uz adaptaciju i nabavku profesionalne kuhinjske opreme.

Predstoji edukacija osoblja, stvaranje osnovnih minimalnih higijensko-sanitarnih uslova u kojima može da se radi s hranom tako da i te kantine budu spremne za prijem gotovih obroka za učenike.

Trenutno samo 3.000 učenika dobijaju kuhane obroke u školama, što je tek 10 posto od ukupnog broja djece. Cilj je kroz ove restorane uključiti i pete i šeste razrede te im ponuditi kuhani obrok čime bi se popravile njihove prehrambene navike. Osim toga, 80 posto djece u osnovnim školama je pretilo, što je alarmantan podatak, saopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Sarajevu.