Opasna po zdravlje
48

Sarajevska vlast apelovala da se ne koriste priotehnička sredstva

B. R.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo apelovali su da se ne koriste pirotehnička sredstva.

Kao jedan od razloga za ovaj apel su istakli to što se korištenjem pirotehničkih sredstava zagađuje zrak, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Napomenuto je da je na snazi epizoda "pripravnost", a proglašena je prije dva dana u skladu s Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

Usljed, kako je navedeno, stabilnih vremenskih prilika koje karakterišu temperaturna inverzija i nedostatak vjetra, tokom noći i u jutarnjim satima dolazi do akumuliranja zagađujućih čestica u zraku, dok se u preostalim dijelovima dana stanje popravlja.

"I u narednim danima su moguće oscilacije u kvalitetu zraka, zbog čega Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuje izuzetno osjetljivim kategorijama stanovništva, posebno osobama koje ne koriste pravilno i pravovremeno terapiju, a hronični su plućni i/ili srčani bolesnici te osobama sklonim težim alergijskim reakcijama da reduciraju dugotrajna i teža fizička opterećenja, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada su koncentracije zagađujućih materija u zraku najviše", obrazložili su nadležni.

Sugerisano je onima koji žele boraviti vani u gradskoj zoni, posebno na područjima Otoka, Ilijaš i Ilidža da nose maske sa zaštitnim respiratornim filterima.

Iz Ministarstva su zamolili građane da se u novogodišnjoj noći, odnosno tokom predstojećih blagdana suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava, budući da sagorjevanjem njihovog punjenja dolazi do emisije ultra finih čestica prašine, teških metala i ostalih štetnih supstanci.

Preduzeće Rad će u narednim danima intenzivirati korištenje mokrog postupka za obaranje koncentracije čestica prašine u zraku na saobraćajnicama. Korištenje mokrog postupka može u, kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, znatnoj mjeri reducirati reemisije sa saobraćajnica, a koje potiču od habanja guma, kočnica i asfaltnih površina.