BiH
6

Sarajevska policija saslušava organizatore protesta za JMB

Piše: J. H.
Šemsudin Maljević (Foto: Klix.ba)
Šemsudin Maljević (Foto: Klix.ba)
Policijska uprava Centar Sarajevo počela je saslušavati učesnike protesta za JMB, potvrđeno nam je u MUP-u Kantona Sarajevo.

Policija je prvo saslušala Nihada Aličkovića, jednog od učesnika protesta ispred zgrade Parlamenta BiH. Kako je kazao za naš portal, pozivnicu na saslušanje je dobio u svojstvu svjedoka, a u zapisniku o saslušanju naveden je kao osumnjičeni.

"To je dovoljan dokaz u kakvoj zemlji živimo. Očekivao sam da će zbog pritisaka određenih političara iz Parlamenta BiH doći do ovoga. Šta će biti, ne znam. U svakom slučaju, ne osjećam se krivim, već ponosnim, prvenstveno na građane koji su izašli na ulicu i pokazali zube, ali i dostojanstvo", kazao je Aličković.

On tvrdi da protiv učesnika demonstracija, među kojima je i on, policija nema nikakve dokaze. "Ne mogu nas krivično goniti. Nema nikakve štete na objektu, niti je neko napadnut", dodaje naš sagovornik.

"Pitali su me da li sam pokretač ili organizator protesta, da li znam ko je koristio megafon, da li sam nagovarao građane na blokadu zgrade Parlamenta i saobraćajnica, da li sam nagovarao na nasilje, narušavanje javnog red i mira...", pojašnjava Aličković.

Nakon Aličkovića, na saslušanju je bio i Šemsudin Maljević. On kaže da policija od raznih službi prikuplja podatke o događajima na protestima.

"Zasad smo u svojstvu svjedoka, ali mislim da je u suštini svojstvo osumnjičenog. Mislim da se priprema slučaj protiv nas. Kome se tačno šta pakuje i sprema, stvarno ne znam. Rekao sam im da su protesti bili mirni i dostojanstveni i to je to", kaže Maljević.

Feđa Štukan (Foto: Klix.ba)
Feđa Štukan (Foto: Klix.ba)

Policija je jučer saslušala i Feđu Štukana, koji je dao izjavu u vezi sa blokiranjem ulaza u garažu Parlamenta BiH.

"Takva je procedura i, naravno, preuzeo sam svoj dio odgovornosti za to djelo. Iskreno, tog dana sam mislio da moja sloboda neće trajati duže od 10-15 minuta. Mi smo to uradili da bismo spasili Belminu i ostalu bolesnu djecu i preuzimam punu odgovornost za sve što sam tog i ostalih dana uradio, a nije bilo prema zakonu. Bio sam tad, a spreman sam i sad, da odgovaram i budem kažnjen po zaslugama. Belminu smo uspjeli poslati na liječenje, znamo šta smo i zašto uradili, znamo da smo uspjeli da joj produžimo život. Sad mogu da me zatvore na doživotnu, što se mene tiče", kazao je Štukan za Klix.ba.

Kako saznajemo, policija će u narednim danima saslušati još nekoliko osoba.

Podsjetimo, protesti u Sarajevu počeli su 5. juna, nakon informacije da tromjesečna beba Belmina Ibrišević ne može otići na liječenje van zemlje, jer nema JMB.

Protesti su naišli na podršku velikog broja ljudi iz svih gradova BiH, regije i svijeta. Zvanično su završeni 1. jula, a urodili su plodom jer je tada donesena odluka o privremenom JMB-u, koja je još na snazi. Mala Belmina se nalazi u bolnici u Njemačkoj na oporavku od operacije.