Na području Stupa
14

Sarajevska policija će dobiti novi hangar za održavanje vozila

B. R.
Predstavljanje idejnog projekta za novi hangar sarajevske policije (Foto: Vlada KS)
Predstavljanje idejnog projekta za novi hangar sarajevske policije (Foto: Vlada KS)
MUP Kantona Sarajevo planira izgradnju novih hangara za autoservis, vulkanizerske radionice, skladišta za rezervne dijelove i druge vrste materijala te kancelarijske prostorije, a sve to nalazit će se na Stupu, općina Ilidža.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, u ovim hangarima, kao i do sada, servisirat će se sva vozila u vlasništvu MUP-a Kantona Sarajevo, kao i forenzika vozila koja su učestvovala ili potiču iz krivičnih djela.

Novoprojektovana građevina bit će, kako su naglasili, moderna i funkcionalna te će ispunjavati sve potrebe MUP-a, imat će dvije velike hale s prizemljem i galerijskim prostorom, cjelodnevno fizičko osiguranje, kao i videonadzor.

Sve ovo je danas predstavljeno u MUP-u Kantona Sarajevo kroz idejni projekat za čiju izradu je bio zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, strateški partner MUP-a na svim velikim infrastrukturnim projektima, koji je proveo postupak izbora projektantske kuće.

Postojeći hangari u ulici Zmaja od Bosne, u neposrednoj blizini Importanne centra i Raiffeisen banke, koji su privremenog karaktera, postavljeni su još prije agresije na Bosnu i Hercegovinu i ne zadovoljavaju potrebne standarde, dotrajali su i nefunkcionalni te će biti uklonjeni.

MUP Kantona Sarajevo novom infrastrukturom jača vlastite kapacitete, istovremeno osiguravajući resurse koji ostaju u trajnom vlasništvu ovog sigurnosnog organa s jasno riješenim pitanjima vlasništva nad građevinama i zemljištem.

"Drago mi je što smo s našim strateškim partnerom Zavodom za izgradnju našli rješenje za dugogodišnji problem s kojim se suočava zbog imovinsko-pravnih pitanja, kao i činjenice da su postojeći hangari u dosta lošem stanju. Novi hangari bit će izgrađeni na zemljištu koje nam je ustupio Zavod za izgradnju i njime će se značajno unaprijediti uslovi održavanja naših vozila, kao i riješiti problem skladištenja raznih materijala", izjavio je ministar Katica.

Nakon idejnog, uslijedit će izrada izvedbenog projekta nakon čega će se moći definisati vrijednost projekta, kao i rokovi za izgradnju.