Ukazali koje su sankcije
156

Sarajevska inspekcija najavila pojačane nadzore tokom Dana državnosti i Black Fridaya

B. R.
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
U sarajevskoj Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) najavili su pojačane kontrole tokom Dana državnosti i Black Fridaya.

Kako su saopćili iz inspekcije, sukladno odredbama Zakona o radu kojim se ne zabranjuje rad tokom praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu platu za rad, kantonalni inspektori rada će tokom Dana državnosti, 25. novembra, vršiti pojačane inspekcijske nadzore kod onih poslodavaca kojima će 25.novembar biti radan.

Pod nadzorom će biti trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji te su podsjetili da i ostali radnici kojima se uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznika, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.

Napomenuli su da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već da se odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije.

Zakon o radu propisuje kazne samo u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima i za poslodavca - fizičko lice.

Kako je navedeno, upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika.

Osim toga, do kraja sedmice sanitarni i tržišno-turistički inspektori, svako iz svoje nadležnosti, pojačano će vršiti kontrole u svim tržnim centrima i mjestima masovnog okupljanja u Kantonu Sarajvo, a u kontekstu najavljenih velikih rasprodaja posljednjeg petka u novembru, poznatijeg kao Black Friday.

Najavili su da će fokus biti na kontroli uspostavljanja i poštivanja higijensko-epidemioloških mjera te su s obzirom na iskustva prethodne godine pozvali privredne subjekte, odnosno organizatore navedenog događaja, da pravovremeno osiguraju poštivanje donesenih mjera, a građane da ih se pridržavaju, kako očekivana masovna okupljanja ne bi dovela do pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, saopćili su iz KUIP-a.