BiH
0

Sarajevo: Uhapšen ubica dvojice radnika firme IT Computers

NINA
Aleksa Mican
Aleksa Mican
MUP Kantona Sarajevo uhapsio je u petak u Sarajevu Aleksu Micana, rođenog 1979. u Zenici, koji je u četvrtak oko 18 sati ubio Adema Ćatića, rođenog 1957. u Sarajevu, i Senada Lepiricu, rođenog 1979. u Bugojnu, radnike firme IT Computers d.o.o.

Osim njega, uhapšeni su i taksist Tarik B., rođen 1970. u Sarajevu, koji mu je pomogao da se udalji s mjesta zločina, i Vedad B., rođen 1977. u Sarajevu, koji je kupio robu pribavljenu ovim kaznenim djelom.

Kako je danas saopštio Željko Mijatović, načelnik Kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo, policija je u četvrtak oko 21.30 obaviještena da se u stanu u Ulici Olimpijska broj 36, vlasništvo Davida Konjicije iz Kiseljaka, nalaze dva beživotna tijela.

Nakon izvršenog uviđaja konstatirano je da je zločin detaljno isplaniran jer je Mican od firme IT Computers telefonski naručio pet laptopa čija je vrijednost 13.000 KM, tražeći da mu se isporuče u stan u Olimpijskoj ulici. Prethodno je iznajmio novi stan u Bosanskoj ulici na broju 15, gdje ga je čekala supruga koja, prema riječima policije, nije umiješana u cijeli slučaj.

Nakon što radnike IT Computersa nije uspio prevariti falsificiranim petim primjerkom uplatnice, Aleksa Mican je otišao u drugu sobu, obložio toalet papirom automatsku pušku marke CZ M-70 koja je pronađena na licu mjesta i u radnike ispalio 12 metaka.

Protiv Micana je od 2000. podneseno 30 prijava zbog više kaznenih djela. Za njim su raspisane i dvije potjernice. Jednu je raspisao Općinski sud u Sarajevu 2002., a drugu Općinski sud u Zenici 2004.

Aleksa Mican, čije je pravo ime Anis Kundalić, koristio je tokom svojih prevara i drugih kriminalnih radnji brojna imena. Često je mijenjao i stanove, zbog čega je proteklih godina bio nedostupan policiji.