BiH
0

Sarajevo: Tokom noći uklanjanje aviobombe na Alipašinom Polju

SRNA
Neeksplodirana avionska bomba iz Drugog svjetskog rata, pronađena u sarajevskom naselju Alipašino Polje, trebalo bi da bude uklonjena večeras i uništena na bezbjednoj lokaciji van naselja.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite ranije je saopšteno da se, u saradnji sa Kantonalnom upravom Civilne zaštite Sarajevo, Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i opštinom Novi Grad, vrše posljednje pripreme za uklanjanje neeksplodirane avionske bombe.

Pripreme uključuju i uspostavljanje zone zabrane kretanja u širem rejonu oko bombe, potpunu obustavu saobraćaja na ruti kojom će bomba biti transportovana, kao i uspostavljanje zone zabrane letova iznad područja gdje će ona biti uništena, "što iziskuje i podršku policije, vatrogasaca i hitne medicinske pomoći".

Federalna uprava Civilne zaštite apeluje da se građani tokom provođenja operacije u potpunosti pridržavaju bezbjednosnih mjera koje utvrde nadležni opštinski, odnosno kantonalni organi, kako ne bi ugrozili vlastitu bezbjednost, a osoblju koje će provoditi operaciju uklanjanja i uništavanja, olakšali realizaciju ovog opasnog zadatka.

Radnici Federalne uprave Civilne zaštite iskopali su 13. novembra aviobombu koja je 9. novembra pronađena u naselju Alipašino Polje.

Tim za uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava utvrdio je da je riječ o bombi iz Drugog svjetskog rata američke proizvodnje, težine oko 227 kilograma.