BiH
0

Sarajevo: Tatham i Rycroft posjetili SDPBiH

FENA
Koordinator za Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Michael Tatham i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Rycroft posjetili su danas sjedište Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Sarajevu i razgovarali s predsjednikom te stranke Zlatkom Lagumdžijom, saopćeno je iz SDP-a. Razmijenjena su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, s posebnim osvrtom na posljedice neuspjelih reformi, što je rezultiralo usporavanjem procesa stabilizacije i pridruživanja EU, saopćeno je.

Prema daljnjim navodima iz saopćenja SDP-a, tokom ovog susreta su iskazani zabrinutost zbog ukupnog zastoja reformskih procesa u BiH te potreba prevazilaženja nesuglasica koje su danas prepreka na evropskom putu zemlje.

Za SDPBiH Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je prioritet koji nema alternative i predstavlja potrebu i interes građana i BiH u cjelini, saopćeno je.

Zlatko Lagumdžija je istakao da je BiH zbog nespremnosti i nedostataka političke volje aktuelne vlasti u velikom zastoju kad su ključne reforme u pitanju.

Cjelokupnu situaciju dodatno usložnjavaju konstantne afere, visok stupanj korupcije i kriminala te činjenica da budžet institucija BiH još uvijek nije usvojen od koalicionih partnera, rekao je.

Mandat OHR-a i Bonske ovlasti trebaju biti produženi u BiH do onog momenta kad će bh. vlasti biti spremne da se suočavaju i rješavaju probleme koji su pred Bosnom i Hercegovinom, istaknuo je Lagumdžija.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je što prije obnoviti proces reformi u BiH i smanjiti političke tenzije koje traju još od odbijanja amandmana na Ustav BiH iz 2006. godine.

"Krajnje je vrijeme da se političke partije parlamentarne većine uozbilje i preuzmu odgovornost za budućnost države i njenih građana ili da proglase politički bankrot, kako bi se mogle otvoriti nove perspektive za BiH", saopćeno je iz SDP-a BiH.