BiH
21

Sarajevo: Školarce obavijestili o zabrani nošenja oružja, direktor tvrdi da je sve preventivna mjera

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Obavijest o zabrani nošenje hladnog oružja koja je postavljena na vrata Osnovne škole "Hrasno" u Sarajevu uzburkala je bh. javnost. No, direktor ove škole Sejdo Mirvić kaže za Klix.ba da je ovo obavještenje tek preventivna mjera.

Prema riječima direktora Mirvića, obavijest je na vrata škole postavljena kao preventivna mjera, s obzirom na to da se jedan od učenika u tajnosti povjerio školskoj pedagogici i kazao kako je jedan učenik na nastavu donio neku vrstu hladnog oružja, ali o kome i o čemu se radi, nastavno osoblje i uprava škole nije utvrdila.

On pretpostavlja kako su takve situacije moguće, ali upozorava učenike da nema potrebe da sa sobom nose skalpele ili šarfcigere koji su neophodni tokom izvođenja nastave na nekim predmetima, jer škola je osigurala sav potreban materijal.

"Nismo sigurni da li je podatak koji je pedagogica dobila od tog učenika tačan ili je tek produkt mašte. Svjesni smo i kako neki učenici sa sobom nose metalne predmete kako bi se odbranili od pasa lutalica na putu do škole, ali takvi predmeti se ne unose u zgradu".

Škola je prije nekoliko godina dobila i detektor za metal, koji je u funkciji, ali do sada nije bilo potrebe da se koristi.

"Koristi se po potrebi, odnosno kad procijenimo da je potrebno - ako se desi da je neko prijavio unošenje oštrih metalnih predmeta", naglašava Mirvić i dodaje kako sličnih problema u ovoj školi ranije nikada nije bilo te je naglasio kako su njeni učenici zaista uspješni i imaju izvanredno vladanje.

Pojačane su dežure nastavnika i učenika tokom nastave, a sve u cilju preventivnog djelovanja po sigurnost škole i učenika, kao i skretanja pažnje učenicima da takvim stvarima nije mjesto u školi.

Važno je još jednom napomenuti, kako je obavještenje isključivo preventivne prirode te kako nema mjesta strahu, niti kod djece niti kod roditelja.

Učenici OŠ "Hrasno" prema direktorovim riječima imaju uglavnom odlična vladanja.

U školi postoji i poseban dio programa koji se odnosi na prevenciju vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije, koji bi, smatra Mirvić, trebao biti aktuelan i provoditi se u svim školama, u svakoj školskoj godini i svakom razredu.