Organizator SABNOR BiH
55

Sarajevo: Polaganjem cvijeća kod Vječne vatre obilježeno 82. godina od ustanka naroda BiH

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Savez antifašista i boraca narodnoosolobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH) danas obilježava Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine i 75 godina djelovanja SABNOR-a Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, članovi SABNOR-a BiH su danas položili cvijeće na Spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu, nakon čega će, kako je najavljeno, posjetiti i Spomen-park na Vracama.

Također, članovi delegacije Kantona Sarajevo predvođeni premijerom Nihadom Ukom također su ovan dan obilježili polaganjem cvijeća kod Vječne vatre.

Uz evociranje sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata i odbranu od agresije na BiH u periodu 1992. - 1995., istaknuta je potreba za stalnom afirmacijom antifašizma kao temelja za opstanak naše zemlje i bolju i prosperitetniju budućnost njenih naroda i građana.

Nakon toga, planiran je svečani prijem gostiju ispred Kule, na platou "Spomen park Vraca" gdje je planiran prigodan svečani program.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Iz SABNOR-a BiH ranije su pozvali na program povodom obilježavanja ovog dana koji će biti krunisan svečanim koncertom Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Aktivnosti obilježavanja Dana ustanka u BiH provode se u mnogim gradovima BiH, Mostaru, Tuzli, Drvaru...

Inače, 27. juli 1941.godine predstavlja jedan od najznačajnijih i najsvijetlijih datuma u historiji BiH, dan je to kada su narodi BiH započeli oružanu borbu protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.