BiH
220

Sarajevo: Održani protesti protiv ukidanja zabrane uzgoja životinja zbog krzna

Klix.ba
Ispred Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu u nedjelju su održane mirne demonstracije aktivista za dobrobit životinja, a u znak protest aprotiv izmjena Zakona o zaštiti životinja.

Naime, 2008. godine usvojena je zabrana uzgoja životinja radi krzna sa prelaznim periodom od 10 godina.

"Kako bi spriječili konačnu zabranu krznarski lobi na čelu sa HDZ-ovcem Marijom Karamatićem predložio je izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim bi se ova zabrana ukinula", objašnjavaju aktivisti iz Udruženja Vegana Bosne i Hercegovine.

"Tako dok se sve evropske države kreću prema napretku, novim načinima očuvanja okoline, borbi prava radnika - BiH se vraća kamenom dobu dozvoljavajući da zbog čiste neinformisanosti građana BiH o štetnosti proizvodnje krzna. Hrvatska i Srbija će uskoro da pređu prelazni period i zatvore sve farme krzna koje ne mogu pod trenutnim zakonima i propisima legalno postojati, a da ne naruše etičke i ekološke propisane minimume", stoji u saopćenju organizatora protesta

Broj krznarskih farmi je nepoznat zbog nemara bh. institucija i nerada veterinarske inspekcije kojim se omogućava opstanak mnogih ilegalnih farmi.

Iako je Prijedlog izmjena zakona usvojen na prvom čitanju na sjednici Doma naroda održanoj 27. maja, aktivisti i aktivistkinje poručuju da će se i dalje boriti protiv ukidanja zabrane krznarskih farmi.

"Ovo je veoma opasna odluku Doma naroda koja ne samo da je štetna za milione nedužnih životinja, već i radnika na farmama i stanovništva u mjestima u kojima se one otvaraju", stoji u saopćenju.