BiH
0

Sarajevo: Održana konferencija "Reforma poreza na dobit poduzeća u BiH"

NINA
Konferencija o temi ''Reforma poreza na dobit poduzeća u BiH'', koju su otvorili Tina S. Kaidanow, otpravnica poslova američke Ambasade, i glavni zamjenik visokog predstavnika Larry Butler, održana je danas u Sarajevu u organizaciji Ambasade SAD-a u BiH.

Pomoćnik federalnog ministra finansija Hajrudin Hadžimehanović istaknuo je da novi zakon o porezu na dobit treba biti harmoniziran u smislu pripremanja istovjetnog teksta koji bi usvojili entitetski parlamenti. ''Novi zakon o porezu na dobit zapravo ide u smjeru utvrđivanja jedne stope oporezivanja dobiti pravnih osoba jer imamo objektivan problem što svaki entitet ima nadležnost u primjeni vlastitog zakona o porezu na dobit'', kazao je Hadžimehanović.

Savjetnik ministra finansija u Vladi Republike Srpske Miodrag Kudić naglasio je kako porez na dobit treba pripadati tamo gdje je i ostvaren. On je izrazio nadu da će novi zakon poticati strane investicije i privrednicima olakšati poslovanje. ''BiH se sastoji od tri fiskalne suverene jedinice koje imaju slobodu u kreiranju propisa u oblasti izravnog oporezivanja. Ne treba praviti različite zakone koji će praviti probleme poreznim obveznicima'', naglasio je Kudić i dodao da treba stvarati harmonizirane propise kada je u pitanju izravno oporezivanje, posebice kada su u pitanju zakoni koji reguliraju oporezivanje dobiti poduzeća.

Najavama zakona o porezu na dobit nisu zadovoljni u Udruzi poslodavaca čiji predsjednik Tomislav Grizelj smatra da se uopće nisu stekli uvjeti za pokretanje reforme poreza na dobit poduzeća. ''Ovo je još jedan pokušaj da se nešto napravi bez argumenata'', izjavio je Grizelj i naglasio kako trenutno u entitetima postoje različite stope poreza i doprinosa na lični dohodak, kao i osnovice za najnižu cijenu rada. Prema njegovom mišljenju, osnova za obračun treba biti važnija nego sama porezna stopa.