BiH
0

Sarajevo: Obilježen Svjetski dan hrane

FENA
Glad se može pobijediti i na tom planu su nužni zajednički napori UN-a, vlada i privatnog sektora, poruka je s proslave Svjetskog dana hrane, koju je danas u Sarajevu organizirala Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a u BiH (FAO).

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Christine McNab konstatirala je kako je obilježavanje ovog dana prilika da se ukaže na činjenicu da i danas u svijetu postoji visok nivo oskudice i gladi.

Ona je ustvrdila kako je borba protiv gladi i siromaštva dug prema budućim generacijama, te svi imamo ličnu odgovornost da natjeramo vlade da rade na rješavanju ovog problema.

Primarna odgovornost FAO-a je, kako je kazala, da pomogne zemljama da se bori protiv gladi, ali i da osigura bolju prehranu ljudi, posebno djece. Uspostavljeni su i Milenijski razvojni ciljevi, od kojih je prvi da se siromaštvo i glad u svijetu prepolove do 2015. godine.

-Veoma važno je da se osigura da nijedno dijete na svijetu ne ode gladno u krevet i ne živi s glađu, istaknula je McNab, dodajući kako u suzbijanju gladi i siromaštva značajnu ulogu ima privatni sektor.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane je "Ulaganje u poljoprivredu za sigurnost hrane", s obzirom na činjenicu da ulaganjem u ovoj sektor svi dobijaju.

Prema FAO-u, 70 posto gladnih u svijetu žive u ruralnim područjima, te je poljoprivredni razvoj stoga jedan od prvih koraka prema dugoročnom održivom ekonomskom rastu.

Upravo jedan o pojekata koji je FAO implementirao u BiH je "Inventar stanja zemljišnih resursa u BiH u poslijeratnom periodu", koji je finansirala italijanska vlada od oko tri miliona američkih dolara.

Cilj projekta, koji je počeo 2000. godine, jeste formiranje inventara zemljišnih resursa u BiH i jačanje sposobnosti institucija u ovoj oblasti da neovisno prate zemljišne resurse.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana hrane danas u Sarajevu su lokalni proizvođači predstavili svoje proizvode.