KCUS
0

Sarajevo nema farmaceutskog otpada

Sarajevo-x.com
Za vrijeme rata su u BiH u vidu humanitarne pomoći stizali su lijekovi s isteklim rokom trajanja. Pod krinkom humanosti mnoge zemlje su izbjegle preskupo plaćanje uništavanja lijekova kojima je istekao rok, a nakon rata BiH je te poklonjene lijekove sa dotrajalim rokom trajanja morala izvesti u Švicarsku gdje su uništeni. Sarajevo-x.com saznaje kakva je situacija danas po pitanju medicinskog i farmaceutskog otpada, te kako se uništavaju.

"Kada je u pitanja farmaceutski otpad, mi ga više nemamo, jer sve lijekove naručujemo zavisno od potraživanja klinika jer je uništavanje farmaceutskog materijala izuzetno skupo “, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kada je u pitanju materijal koji je zarazan poput šprica, posteljine, odjeće... koje je koristila inficirana osobe na Infektivnom odjeljenju KCUS, prema riječima Jandrićeve, u bolnici Koševo postoji peć odnosno aparat u kojem se prvo dezinfikuje sav taj materijal, a potom spali.

"Za obične šprice, odnosno one koje ne spadaju u zarazni materijal, postoji posebna kutija koja ima jedan otvor u koji se ubacuju šprice. Kada se kutija napuni zatvara se na specijalan način, a kutiju odvozi komunalno preduzeće i uništava je“, kazala je Jandrićeva.

Kada je u pitanju medicinski otpad odnosno posteljice, fetusi, amputirani dijelovi tijela..., taj otpad se, prema riječima Jandrićeve, prvo pakuje u posebne kese, zamrzava, a potom firma koja je izabrana tenderom odvozi otpad i zakopova.

"Firma koja je tenderom izabrana da odvozi medicinski otpad sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je KJKP "Pokop“. Inače, procedure o načinu na koji se pakuje i uništava medicinski otpad su stroge i moraju se poštovati, a firma koja je tenderom izabrana da odvozi i uništava taj otpad mora imati odobrenje za te poslove“, kazala je Jandrićeva.