BiH
0

Sarajevo: Krajem jula potpuni prekid saobraćaja

Nezavisne/Sa-X
Rekonstrukcija saobraćajnica od Otoke do Ilidže i u obrnutom smjeru teče brže od prvobitnih planova, tvrdi Adem Zolj, direktor Direkcije cesta Kantona Sarajevo.

Zolj je za Nezavisne novine izjavio da se u četvrtak može očekivati postavljanje izravnavajućeg asfaltnog sloja na ovoj glavnoj gradskoj saobraćajnici i pri tome neće biti totalnih obustava saobraćaja. Potpuni prekid saobraćaja najavljen je za kraj jula, kada će biti asfaltirana dionica u smjeru Otoka - Ilidža.

"Paralelno se radi u oba smjera, jer želimo da s velikim mašinama što prije završimo radove, frezanje. Na dionici od Otoke do Ilidže ostalo je da se uradi još manji dio tako da se za dva dana može postavljati prvi sloj asfalta. Pri tome će se samo zauzimati traka u kojoj se radi", ističe Zolj.

Dodaje da se, paralelno s frezanjem, mijenjaju ivičnjaci i izmještaju slivnici.

"Radi se i u noćnim satima kako bi svi radovi bili završeni na vrijeme ili čak prije. Krajem ovog mjeseca postavljaće se habajući sloj asfalta na dijelu od Otoke do Ilidže i pri tome će doći do totalne obustave saobraćaja na tom dijelu", rekao je Zolj.

Mnoge Sarajlije se žale da se ne osjeti pojačan broj vozila javnog gradskog prevoza, kako bi se smanjila upotreba privatnih automobila i spriječio nastanak gužvi.

"Velike su gužve naročito u popodnevnim satima, kada se mnogi vraćaju s posla i na tramvajskim i na trolejbuskim stanicama. Isto je bilo i prošle godine kada se radilo od Marin dvora do Otoke. Apeluju da ne koristimo svoja vozila, a štede GRAS-ova", rekla je grupa građana.

"Mi nismo dobili nikakve primjedbe, ali ćemo vidjeti s preduzećem GRAS da se poveća broj vozila tamo gdje je potrebno i da to bude u određenim terminima", prokomentarisao je Adem Zolj za Nezavisne.