Ilidža će graditi vlastiti objekt
0

Sarajevo: Konačno se rješava problem sa psima lutalicama

Piše: N. Jamaković
Senaid Memić: Ilidža rješava svoj problem (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Senaid Memić: Ilidža rješava svoj problem (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Općina Ilidža će graditi azil za životinje kapaciteta 130 mjesta, za potrebe ove općine, potvrdio je načelnik Senaid Memić.

Prema Memićevim riječima, sklonište za životinje će biti građeno u Rakovici, ali ne na mjestu koje je bilo planirano u okviru Terapijske zajednice Kampus.

"Mi smo Terapijskoj zajednici poručili da, prema zakonskoj proceduri, sama traži dokumentaciju za azil u svom sastavu. Istovremeno, odlučili smo i da sami gradimo sklonište za životinje, također na području Rakovice, kako bismo samostalno riješili gorući problem u vezi sa psima lutalicama na svom području", rekao je Memić.

Kako saznaje Sarajevo-x.com, za dva dana će biti potpisan i sporazum o sufinansiranju objekta azila/skloništa za životinje u Prači, u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Tim povodom bit će upriličen sastanak u zgradi Vlade KS, a kojem bi trebali prisustvovati resorni ministri privrede i zaštite okoliša u KS, Rusmir Sendić i Abid Jusić, predstavnici svih općina u KS te Gradske uprave Sarajeva.

Još uvijek nisu poznati svi detalji, ali ovaj objekt bi, nezvanično, trebao riješiti problem u vezi sa psima lutalicama u dva kantona, Sarajevskom i BPK.