Radovan Karadžić
0

"Sarajevo je bilo 'logor prepun vojnih meta'"

FENA
Suđenje Radovanu Karadžiću (Foto: EPA)
Suđenje Radovanu Karadžiću (Foto: EPA)
Svjedok haškog tužiteljstva kazao je u ponedjeljak na suđenju Radovanu Karadžiću da su sve granate ispaljene na Sarajevo tokom ratnog razdoblja dolazile sa srpskih položaja.

Ekrem Suljević, nekadašnji pripadnik Odjela za protudiverzijsku zaštitu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Republike BiH, tokom rata je radio na sakupljanju neeksplodiranih projektila koji su padali na Sarajevo, te smatra da su za sve napade na grad krive srpske snage.

"U gradu smo svi bili žrtve, na pijaci, na poslu, na putu... U svakom slučaju se može reći da je projektil doletio sa pozicije neprijatelja, odnosno Vojske Republike srpske (VRS), jer Sarajevo je bilo okruženo cijeli rat i svugdje okolo su bile snage VRS-a ", kazao je svjedok tokom unakrsnog ispitivanja.

Suljević je svjedočenje pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) počeo 21. jula, kada je govorio o radu Odjela za protudiverzijske zaštitu, a optuženi je unakrsno ispitivanje počeo narednog dana.

Radovanu Karadžiću se kao vrhovnom zapovjedniku oružanih snaga RS-a pred ICTY-em sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti, te da je od 1992. do 1995. godine doprinio širenju terora među civilnim stanovništvom Sarajeva kampanjomu snajperskog djelovanja i granatiranja.

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je kazao da namjerava dokazati kako Sarajevo nije bilo "bespomoćna žrtva srpske vatre, već logor prepun vojnih meta".

"Ja ne znam što je legitiman cilj, niti znam gdje su se nalazile linije i vojne komande, ali je Sarajevo sve vrijeme bilo cilj i ko je bio tamo bio je žrtva napada i vatre s brda", dodao je Suljević.

Karadžić je svjedoka pitao jesu li izvještaji Odjela za protudiverzijsku zaštitu MUP-a bili sačinjeni u cilju "propagande i okrivljavanja srpske strane", što je Suljević negirao.

"Ja nikada nisam u toku rada na vještačenjima napisao nešto što nisam vidio ili bio siguran. Nikada nisam imao instrukcije od bilo koga da nešto napišem što se ne može potkrijepiti", pojasnio je on.

Optuženi je kazao da su svi izvještaji napisani na temelju pretpostavke da su "Srbi jedini gađali Sarajevo", na što je Suljević odgovorio da je nesporno da su projektili na grad ispaljeni s položaja VRS-a, čiji je Karadžić bio vrhovni zapovjednik.

Tokom ispitivanja Sudsko vijeće je Karadžića ponovno upozorilo da uzalud troši vrijeme, te zatražilo da "ograniči pitanja na ona na koja svjedok može odgovoriti".

Na ovom ročištu počelo je i izravno ispitivanje zaštićenog svjedoka Tužiteljstva KDZ088, koji će iskaz dati na zatvorenoj sjednici.

Naredno ročište zakazano je za utorak 7. septembra, prenio je Justice Report.