Saobraćaj u mirovanju
33

Sarajevo: Garaža kod Hitne pomoći bit će otvorena za nekoliko sedmica

B. R.
Novoizgrađena garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Novoizgrađena garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
U Općini Novo Sarajevo su najavili da će novoizgrađena garaža kod Hitne pomoći biti otvorena za nekoliko sedmica. Nisu precizirali kada bi se to tačno trebalo desiti.

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov je izjavila za Klix.ba da je izgradnja završena u decembru prošle godine te da je izvršen tehnički prijem i da je izdata upotrebna dozvola, što su potvrdili i u Općini Novo Sarajevo.

Ukazala je da predstoji provođenje tendera na kojem će se izabrati kompanija za realizaciju sistema naplate.

"Pao je tender za sistem naplate i nabavit će se mobilne rampe. U cijeloj državi postoje dvije kompanije za sistem naplate, a znate i sami kako idu javne nabavke. Odlučili smo se za mobilne rampe dok se tender ne provede", istakla je Barlov.

Poručila je da je na Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i Općini Novo Sarajevo da se dogovore ko će upravljati garažom. U Općini Novo Sarajevu su naveli da su u toku analiza i izrada akata, nakon čega se očekuje da spomenuto ministarstvo odluči ko će upravljati garažom.

Na pitanje kada će garaža biti u upotrebi, odgovorili su da su "uvjereni da će to biti veoma brzo, u nekoliko narednih sedmica".

Podsjećamo, izgradnja je počela u ljeto 2020. te je trebala biti završena do sredine novembra 2020. Tadašnji kantonalni premijer Mario Nenadić (SBB) je prilikom početka radova izjavio da će biti napravljena za manje od pet mjeseci. Nedugo nakon toga, izgradnja je zaustavljena te je periodično nastavljana.

Barlov je u aprilu prošle godine kao jednu od ključnih prepreka istakla poskupljenje građevinskog materijala. Tada je procijenila da će dodatni trošak biti 300.000 KM. Kantonalna vlada je u julu 2020. saopćila da je osigurala 4,4 miliona KM za izgradnju garaže za 165 vozila, a da je Općina Novo Sarajevo ustupila zemljište vrijedno 1,5 miliona KM.