BiH
77

Sarajevo dobija javnu podzemnu garažu "Hitna" sa 230 parking mjesta

Klix.ba
Sa današnjeg potpisivanja ugovora (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sa današnjeg potpisivanja ugovora (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sporazum o zajedničkoj izgradnji javne podzemne garaže "Hitna" potpisali su danas ministar saobraćaja Mujo Fišo i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Potpisivanju je prisustvovao premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković. Početna investiciona vrijednost ulaganja u izgradnju ove garaže iznosi oko 3.480.000 KM, od čega Općina Novo Sarajevo u zemljište tržišne vrijednosti ulaže 1.485.000 KM, dok je resorno ministarstvo obezbijedilo 2.000.000 KM.

"Ovo je prva vrsta javno-javnog partnerstva u realizaciji jednog ovakvog projekta, što zapravo znači da ćemo prikupljeni novac iz Ministarstva saobraćaja direktno investirati u saobraćajnu infrastrukturu. Na ovaj način obezbijedili smo potrebna sredstva za izgradnju garaže, čime ćemo riješiti problem saobraćaja u mirovanju koji je jedan od trenutno najvećih problema u svim gradskim općinama", istakao je premijer Konaković.

Dodao je i da je model ovakvog načina finansiranja za državu najprikladniji i najfunkcionalniji.

Pomenuta garaža bi se prostirala na površini od 1.980 m2, a izgradit će se na lokalitetu u Mjesnoj zajednici Željeznička.

"Ministarstvo saobraćaja predlaže da se izgradi što više parking mjesta, iako trenutno regulacioni plan dozvoljava da se gradi garaža s jednom etažom, od Općine Novo Sarajevo smo dobili obećanje da ćemo ići s projektom izgradnje garaže s dvije etaže", pojasnio je ministar Fišo te najavio kako će u garaži biti 230 parking mjesta.

Načelnik Koldžo je naglasio kako je ponosan što su u Općini Novo Sarajevo "pokazali ozbiljnost i brzinu, jer su dobro su ispitali zemljište".

"Izgradnjom garaže riješit ćemo problem građana koji žive u obližnjim ulicama, posebno onih koji stanuju u blizini objekta Hitne pomoći", naglasio je načelnik Koldžo te potcrtao kako ga raduje činjenica da je od same ideje do njene realizacije prošlo svega četiri mjeseca, jer su pomenuti projekt na najozbiljniji način shvatili i Općinsko vijeće, Općina, ali i Skupština i Vlada Kantona Sarajevo.