Kljuić, Finci ili neko treći?
9

Sarajevo danas dobija novog gradonačelnika

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu će danas biti održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj bi vijećnici, pet mjeseci nakon općinskih izbora, trebali imenovati novog gradonačelnika i rukovodstvo Vijeća na mandatni period od četiri godine.

Imena dvojice kandidata koja su od ranije su poznata javnosti su Stjepan Kljuić, kandidat SDU, te Jakob Finci, kandidat Naše stranke. Iz bloka stranaka koji čine SDP i SBB, ime kandidata još nije poznato. Bogić Bogićević, koji je bio prijedlog bloka SDP-SBB odbio je kandidaturu zbog zdravstvenih problema.

Kljuić je do sada dobio pismenu podršku SDA, koja ima šest vijećnika u Gradskom vijeću, a iz SDU se nadaju da će dobiti podršku i ostalih stranaka. No, Naša stranka i dalje čvrsto stoji iza svog stava da je Jakob Finci osoba koja treba biti novi gradonačelnik Grada Sarajeva.

S obzirom na to da prema poslovniku Gradskog vijeća Sarajeva svaki vijećnik od njih 28, po sedam iz svake gradske općine, ima pravo predložiti gradonačelnika, za sada nije poznato za koga će sve vijećnici moći glasati.

Također, još nije poznato da li će se pojaviti i treći kandidat, kojeg bi trebao imenovati SDP BiH ili SBB BiH.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva sastavljeno je od 28 vijećnika. U skladu sa potvrđenim mandatima CIK-a, blok SDA (6), SDU (3), NS (3), SBiH (2) i BOSS (1) ima 15 vijećnika u Gradskom vijeću, što je natpolovična većina. Blok SDP (8), SBB (4) i Nezavisna lista za Sarajevo (1) ima 13 vijećnika.

Osim gradonačelnika danas bi trebali biti izabrani i dva zamjenika gradonačelnika, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva i dva zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o izboru članova Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva te Prijedlog odluke o izboru članova radnih tijela Gradskog vijeća Sarajeva.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva počinje u 10:00 sati.