BiH
117

Sarajevo: A transverzala se otvara na ljeto, modernom cestom sa aerodroma u grad

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i načelnik Općine Novi Grad Semir Efentić obišli su u srijedu gradilište buduće sarajevske A transverzale.

Radovi na nezavršenoj dionici A transverzale odvijaju se po zacrtanom planu, a prema riječima načelnika Općine Novi Grad, može se govoriti i o prijevremenom otvorenju.

"Nismo znali koliko ćemo imati novca pa smo mislili da ćemo cestu raditi tri godine, a kako stvari stoje izgleda da ćemo radove okončati u drugoj godini radova. Počeli smo najesen, a od tada je završeno više od 60 posto ukupnih radova", objasnio je Efendić.

Podsjećamo, početkom aprila u rad je pušten prvi dio A transverzale od aerodroma do ulaza na Dobrinju.

"Prvi dio je završen, a ostalo je da se urade zeleni pojas te biciklistička i pješačka zona uz samu saobraćajnicu koja je vjerovatno najkomotnija u cijelom gradu. Važno je da je ona prva cesta na koju se stupi nakon dolaska sa aerodroma", rekao je Efendić koji je objasnio da uskoro počinje izgradnja na kružnom toku.

Riječ je o rondou na X transverzali sa kojom će se A transverzala spajati ispod SOS Dječijeg sela. Što se tiče procesa eksproprijacije, od početka radova porušeno je nekoliko stambenih objekata koji su se nalazili na trasi, dok još uvijek postoji jedan mali dio zemljišta koji, prema Efendićevim riječima, ne bi trebao stvarati probleme.

"Prema procjenama izvođača radova cesta će biti u potpunosti završena na ljeto. Izvođači kažu da će to biti već u julu, ali da ne budemo optimistični reći ćemo juli ili august", zaključio je Efendić.

Premijer Konaković se složio sa Efendićem kada je riječ o važnosti projekta koji je jedan od rijetkih čija realizacija svojom brzinom premašuje i najoptimističnije projekcije.

"Svima je jasno šta znači ova dionica kada se sjetimo kako je sve izgledalo prije godinu dana. Ona ima ekonomski značaj i značaj rasterećenja saobraćaja, a i lijepo je da kada sletite na aerodrom jednog glavnog grada imate široku saobraćajnicu koja vas vodi prema centru", rekao je Efendić.

Ukupna vrijednost radova je oko 5.800.000 KM koje finansira Kanton Sarajevo preko Direkcije za puteve KS i Općina Novi Grad. U prošloj godini je utrošeno oko 2.000.000 KM, a ostatak je osiguran sporazumom o sufinansiranju za ovu godinu.