BiH
243

Saradnja stručnjaka iz BiH i Dubaija: Održan specijalizovani trening

Klix.ba
Institut Cleveland Security Training iz Dubaija uspješno je završio specijalizovani petodnevni trening "Krađa - otkrivanje nepoznatih počinilaca i suzbijanje" u Policijskoj akademiji Ras Khaimah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ovaj promocioni trening je produkt višegodišnjih pregovora između Amira Fetića, direktora Instituta Cleveland Security Training i majora, generala šeika Taleba Bin Saqr Al Qassimija, ministra policije u Ras Al Khaimahu, a trening je podržao i Aleksandar Dragičević, ambasadora Bosne i Hercegovine u Abu Dabiju.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, profesor Nedžad Korajlić održao je predavanje i trening u cilju unapređenja saradnje i poboljšanja sistema prevencije kriminala i procedura istrage.

Tokom boravka u Emiratima, Amir Fetić, profesor Korajlić i asistentica za edukaciju Jasmina Coleman, su posjetili Centralni zatvor i upoznali se sa direktorom zatvora i njegovim osobljem.

"Stekli smo više nego pozitivan dojam o visokoj profesionalnosti i pozitivnim utjecajima zatvorskog života. Emirati su stvorili stvorili uslove za kvalitetnu rehabilitaciju zatvorenika, omogućavajući im da se po izlasku bolje i uspješnije asimiliraju u društvo", ocijenio je profesor Korajlić nakon posjete Centralnom zatvoru.

Posjetili su i Centralnu obavještajnu službu gdje su sa visokim zvaničnicima obavljeni razgovori o mogućnostima buduće saradnje u cilju unapređenja stručnosti i edukacije policijskih službenika. Također, posjetili su Forenzičku laboratoriju opremljenu kvalitetnom opremom i visoko kvalifikovanim osobljem. Tom prilikom su razmijenjena profesionalna iskustva sa mogućnostima nastavka saradnje.

Policijska Akademija iz Ras Al Khaimah, U.A.E. i Institut Cleveland Security Training svečano su dodijelili certifikate po završetku treninga svim polaznicima.

Ovoj svečanoj ceremoniji dodjele certifikata su, između ostalih zvaničnika, prisutvovali i Aleksandar Dragičević, brigadir Mohammad Al Noobi Mohammad, zamjenik generalnog girektora policije Ras Al Khaimah, Amir Fetić direktor Instituta Cleveland Security Training , Nedžad Korajlić dekan i profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Jasmina Coleman, asistentica za edukaciju.

Svečanosti su prisustvovali mnogi uvaženi gosti, a između ostalih i Aleksandar Eraković, ambasador Crne Gore u Abu Dabiju.