BiH
0

Saobraćaj otežan zbog neprekidnih snježnih padavina

NINA
Zbog intenzivnih snježnih padavina saobraćaj se na većini cestovnih pravaca u BiH odvija otežano, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Na dionicama preko planinskih prevoja obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila, dok se isto preporučuje i putničkim vozilima na dionicama u višim predjelima.

Zbog većih snježnih lavina obustavljen je saobraćaj na magistralnoj cesti M-18 Sarajevo-Foča, u mjestu Tuhalji, kao i na planinskom prijevoju Čemerno (M-20 Tjentište-Gacko). Od sinoć je, zbog pada stuba niskonaponske mreže, prekinuto odvijanje saobraćaja na dionici magistralne ceste M-6. Gacko-Nevesinje.

Zbog loše saobraćajnog stanja na planinskom prevoju Borova glava (M-15 Livno-Šuica) i suženog kolovoza, tokom noći dolazilo je do povremenih zastoja, pa se ni jutros ne preporučuje kretanje tim pravcem.

Na planinskom prevoju Romanija (Sarajevo-Rogatica) na snazi je zabrana kretanja za kamione s prikolicom i šlepere. Na planinskom prevoju Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar) jak vjetar stvara snježne nanose i smanjuje vidljivost čime dodatno otežava odvijanje saobraćaja.

Iz BIHAMK-a apeliraju na vozače da bez veće potrebe ne kreću na put, a ako ipak putuju, da voze maksimalno oprezno i drže razmak između vozila.

Zbog snježnih nanosa za sav saobraćaj su zatvorene regionalne ceste R-419 Posušje-Blidinje-Jablanica i R-431 Bileća-Ljubinje.

Granični prelazi Hum, Klobuk i Krstac zatvoreni su za saobraćaj svih vozila. Na graničnim prelazima Izačić i Strmica saobraćaj se odvija otežano, dok se na ostalim graničnim prelazima saobraćaj za sada odvija bez dužih zadržavanja.