BiH
21

Sanski Most: Dogovoren novi mehanizam rješavanja problema pasa lutalica

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Načelnik Općine Sanski Most Mustafa Avdagić danas je sa predstavnicima Veterinarske stanice, Javnog komunalnog poduzeća (JKP) "Sana" i Udruženja "Prijatelji životinja" dogovorio novi mehanizam zajedničkog rješavanja problema pasa lutalica.

Sa JKP "Sana" dogovoreno je da njihovi predstavnici dva do tri puta sedmično vrše zbrinjavanje pasa lutalica, koji su bez vlasnika i da ih upućuju Veterinarskoj stanici na redovni veterinarski pregled, koji će uključivati i sterilizaciju. Za ovu svrhu Općina će Veterinarskoj stanici osigurati sredstva za izgradnju privremenog prihvatilišta, kapaciteta pet kaveza, u kojima će psi biti zbrinuti na period od 24 sata zbog stručnog nadzora.

Za nabavku medicinskog materijala, opreme, lijekova i anestetika za ovaj projekt Općina je osigurala 40.000 dolara od UNDP-a kroz projekt "Sigurna zajednica''.

Ukoliko se po isteku 24 sata ne jave vlasnici zbrinutih pasa, Vetrinarska stanica će sve sterilizirane pse proslijediti Udruženju ''Prijatelji životinja'', koji će biti zaduženi za ishranu i medicinsku zaštitu svih zbrinutih i steriliziranih pasa, uz nadzor Veterinarske stanice, do njihovog potpunog udomljavanja.

U ovu svrhu Općina će Udruženju ustupiti privremeni prihvatni centar za pse lutalice, koji se nalazi na prostoru gradske deponije na Sanskim brdima.

Uz sufinansiranje Općine i donatora iz Norveške u narednim danima je planirana rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih smještajnih kapaciteta tog prihvatnog centra.