"Evropski dan bez automobila"
42

Sanski Most 22. septembra grad bez automobila

FENA
Centar Sanskog Mosta će 22. septembra biti bez automobila, čime će se ovaj grad prvi put uključiti u veliku globalnu kampanju Evropske sedmice mobilnosti, koja se ove godine održava pod motom "Kretanje u pravom smjeru", te na simboličan način obilježiti "Evropski dan bez automobila".

Opći cilj kampanje je potaknuti svijest javnosti o potrebi da djeluje protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog transporta u urbanim sredinama te predstavlja i pitanje poboljšanja kvalitete života u urbanim sredinama, saopćeno je iz Automoto kluba 70.

Zabrana prometovanja za automobile u središtima evropskih gradova osmišljena je s ciljem da potakne na pješačenje, vožnju biciklom i korištenje javnog prijevoza da bismo pridonijeli boljem i zdravijem, kvalitetnijem načinu života.

"Evropski dan bez automobila" promovira razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim dionicama.

"Riječ je o viziji gradskih ulica kojima ne dominiraju motorna vozila. Ovo je dan biciklista, pješaka, vozača rolera, romobila, skejt bordova, korisnika kolica za invalidne osobe, kao i svih učesnika u saobraćaju koji ne zagađuju okolinu, ne prave buku i ne zauzimaju životni prostor svojih sugrađana", kazao je predstavnik Automoto kluba 70, koji zajedno s udruženjem "Sana u srcu" organizira ovaj događaj.