Centralna izborna komisija BiH
0

Sankcije za predsjednike i članove biračkih odbora

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) donijela je na današnjoj sjednici u Sarajevu odluke o sankcioniranju predsjednika i članova biračkih odbora u nekoliko izbornih jedinica u BiH.

U Osnovnoj izbornoj jedinici Čapljina na biračkom mjestu 173A021A, član biračkog odbora Davor Kolakušić kažnjen je novčanom sankcijom od 200 KM i zabranom angažiranja za rad na biračkom mjestu, tačnije u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Istim iznosom i zabranama kažnjeni su i Marina Mlinarević, članica biračkog odbora, Dalibor Rebac, član odbora, Helga Rebac, zamjenica predsjednika biračkog odbora, Dijana Dodig, zamjenica člana biračkog odbora i Slobodan Limov, zamjenik člana biračkog odbora.

U Osnovnoj izbornoj jedinici Kiseljak, na biračkom mjestu 115A005 član biračkog odbora Omer Hodžić snosit će novčanu sankciju od 200 KM i zabranu angažiranja za rad na biračkom mjestu, odnosno u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke, dok je član biračkog odbora Slavko Jurić kažnjen sankcijom zabrane angažiranja za rad na biračkom mjestu, odnosno u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke.

Na istoj sjednici Centralna izborna komisija BiH razmatrala je više predmeta iz oblasti primjene zakona o sukobu interesa te usvojila pet informacija, dva mišljenja, dva zaključka o pokretanju postupka i jednu odluku o izricanju sankcije.

Donesena je odluka o sankciji Hadži Jovanu Mitroviću iz Zvornika zbog povrede odredaba člana 6. stav 2. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, odnosno zbog istovremenog obavljanja funkcije poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Skupštine preduzeća d.o.o "Invest-gradnja" Zvornik, kao osnivač.

Preduzeće je poslovalo sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM godišnje.

Mitroviću je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon učinjenog prekršaja, od dana donošenja Odluke te novčana kazna u iznosu od 10.000 KM.

Protiv ove odluke može se izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

Nadležna služba je informirala CIKBiH o primljenim odlukama Suda BiH po žalbama i tužbama na odluke Centralne izborne komisije BiH.

Komisija je u martu primila 21 odluku Suda BiH. Sud BiH je potvrdio 20 odluka Centralne izborne komisije BiH, odnosno tužbe i žalbe su odbijene.

Samo je u jednom predmetu žalba djelimično uvažena i Odluka Centralne izborne komisije BiH preinačena je na način da je izrečena novčana kazna umanjena sa 500 na 200 KM, saopćio je Ured za informiranje CIKBiH.