BiH
559

Samostan u Fojnici pohode turisti i znatiželjnici iz mnogih krajeva svijeta

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Muzej Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" u Fojnici u ovoj su godini posjetili nebrojeni turisti i znatiželjnici iz mnogih krajeva svijeta, željni da se i sami uvjere u neprocjenjivo kulturno i historijsko blago koje se stoljećima čuva u okrilju samostanskih zidova.

Bosanske franjevce kroz stoljeća njihova bivstvovanja na tlu današnje BiH prati glas istinskih čuvara kulturno-historijske baštine ovdašnjeg podneblja, koje nesebično žele podijeliti sa svim zaljubljenicima u takve vrijednosti. Upravo je stoga samostan od početka godine otvorio vrata muzeja za sve namjernike, dok je u maju i zvanično otvoren uz prigodnu svečanost u prisustvu brojnih zvanica.

Gvardijan Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" fra Nikica Vujica naveo je u razgovoru za Agenciju Fena da je od 1. januara do 30. augusta zabilježeno više od 11.000 posjeta muzeju iz oko 40 zemalja svijeta, što ocjenjuje iznimno velikom zainteresovanošću za muzejski fond.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

On naglašava da najveći broj posjetilaca dolazi iz Turske te s Bliskog istoka, a kao razlog tome navodi da samostan čuva najviše dokumenata i ostalih eksponata iz osmanskog perioda. Također, muzej su posjetili i turisti i znatiželjnici iz Japana, te zemalja južne Afrike, zahvaljujući radu franjevačkih misionara u tim područjima.

Fra Nikica podvlači da je zahvaljujući pomoći USAID-a putem američke ambasade u BiH nedavno riješen problem grijanja samostanskih i muzejskih prostorija. Time je omogućen njegov dalji rad u kontinuitetu i tokom zimskog perioda, jer da problem s grijanjem nije riješen, ocjenjuje on, muzej bi danas bio zatvoren.

"Ovim smo dobili potpuno besplatno novo grijanje na palete i za samostan i za muzej, što je ekološki prihvatljivo grijanje. Do sada smo imali problem u nabavci lož ulja i uglja, a sada je to riješeno te više ne postoji opasnost da će eksponati biti oštećeni zbog hladnoće", istaknuo je on.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Gvardijan samostana "Duha Svetoga" navodi da se posjetioci muzeja najviše interesiraju za Ahdnamu, povelju koju je sultan Mehmed II. Osvajač predao fra Anđelu Zvizdoviću potvrđujući franjevcima slobodu ispovijedanja vjere, kao i za plašt fra Anđela Zvizdovića.

"Institut 'Ruđer Bošković' je na naš zahtjev za znanstvenom ekspertizom, u maju 2013. godine potvrdio da se radi o originalnoj Ahdnami i plaštu fra Anđela Zvizdovića. Oni su izloženi u jednoj vitrini uz sliku Gabrijela Jurkića na kojoj je prikazan fra Anđeo Zvizdović koji drži Ahdnamu i gleda u križ", kazao je on.

Međutim, dodaje da posjetioci također dolaze i zbog iznimno bogate samostanske biblioteke. Stara biblioteka broji više od 10.000 naslova, obuhvatajući period do 1850. godine. U tom fundusu više od 5.000 naslova spada u antikvisimu, gdje je i 15 inkunabula.

Nova biblioteka broji više od 37.000 naslova i uskoro će biti javnog karaktera, te na raspolaganju đacima, studentima ili istraživačima.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Fra Nikica navodi da je predmet interesovanja i bogata numizmatička zbirka, smještena u devet vitrina. Najstariji primjerci datiraju iz 4. stoljeća stare ere, sve do osmanskog perioda i 18. stoljeća.

"Muzej čuva i brojne druge predmete, kao što je bogata zbirka oružja iz osmanskog perioda, u okviru koje je izložena jedna kaciga osmanskog vojnika koja je rijetka na ovim prostorima. Također, posjedujemo i jedinstveno unikatno evanđelje po Mateju iz 17. vijeka, kao i najstariju sliku u BiH koja datira iz 1.328 godine", navodi on.

Jedna od znamenitosti muzejske postavke je i zbirka vrijednih predmeta od foničkog zlata i srebra. Fra Nikica pojašnjava da je u 15. stoljeću pokrenuta posebna umjetnička škola fojničih majstora za obradu zlata i srebra, koja je rad završila u 18. stoljeću.

Fra Nikica Vujica zaključuje da su svi eksponati izloženi u muzeju rezultat višestoljetnog franjevačkog sakupljanja kulturno-historijskog naslijeđa, naglašavajući da franjevci nikada nisu kupovali takve predmete ili dokumente.

"Sve što imamo franjevci nikada nisu kupovali, već sakupljali kroz duboku povijest ovog samostana koja traje više od 650 godina u kontinuitetu. Uz samostan u Kraljevoj Sutjesci i Kreševu ovo je institucija koja je preživjela od samoga početka. Fojnica je ujedno više od 200 godina u vrijeme osmanskog perioda bila i središte crkve, a sultani su se obraćali upravo gvardijanu fojničkom", ustvrdio je on.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Franjevci, kako je naglasio, namjeravaju dužnost brižnih sakupljača i čuvara bh. baštine, a time i naslijeđa cijeloga svijeta, nastaviti i u budućnosti te i dalje obogaćivati muzejski fond samostana "Duha Svetoga", sve u misiji prenošenja znanja budućim naraštajima te ostavljanja traga u predstojećim stoljećima o životu ovih krajeva.