Epilog ljetnih padavina
0

Samo u dva kantona štete od poplava 19 miliona KM

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prema prvim, preliminarnim podacima, štete od poplava u Tuzlanskom kantonu su oko 16 miliona KM, a u dvije općine Zeničko-dobojskog kantona (Doboj-Jug i Usora) iznose 2,5 miliona KM.

Potvrdio je to u razgovoru za Sarajevo-x.com pomoćnik direktora Federalne uprave Civilne zaštite Mirsad Teskeredžić.

"Više od 7.300 hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno je u TK-u. Poplavljeno je i više od 800 stambenih te oko 950 pomoćnih objekata. Ugrožene su bile 133 porodice sa 540 članova i oni su evakuisani i zbrinuti kod prijatelja i rodbine. Jedna starica u Čeliću se utopila", istaknuo je Teskeredžić.

Također, dodaje kako je na području TK-a, odnosno općina Gračanica, Gradačac, Čelić, Doboj-Istok, Kladanj i Tuzla, pokrenuto više od 700 novih klizišta. Voda je porušila 19 i oštetila 10 mostova na lokalnim i regionalnim putevima u TK-u.

Za sanaciju šteta Kantonaln štab Civilne zaštite izdvojio je 117.000 KM te predložio Vladi Kantona da izdvoji još 850.000.

"Tek kad Vlada TK odluči o izdvajanju tog novca Federacija će odlučivati o izdvajanju novca za nadoknadu šteta u TK-u", kaže naš sagovornik.

U dvije općine Zeničko-dobojskog kantona, Usora i Doboj-Jug, koje su dostavile izvještaje Federalnoj upravi CZ-a, poplavljeno je više od 320 objekata, a evakuisane su porodice iz 30 kuća. Također, pod vodom je 65 hektara zemljišta u tim dvjema općinama, naveo je Teskeredžić.

Kad je riječ o Posavskom kantonu u općini Domaljevac-Šamac poplavljeno je više od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, kao i više od 120 stambenih te više pomoćnih objekata. U svrhu saniranja posljedica Kantonalni štab CZ-a nabavio je četiri pumpe za crpnju vode (20.000 KM), a kantonalna Vlada je izdvojila još 50.000 KM.

U općinama Bosanska Krupa, Ključ i Sanski Most u Unsko-sanskom kantonu poplavljeno je više od 200 objekata, od čega najviše u Sanskom Mostu (150). U Ključu je poplavljeno 47 objekata te osnovna škola.

"Federalnoj vladi smo dostavili ove izvještaje i oni će, najvjerovatnije, zaključke donijeti u četvrtak. Podsjećam da nam još uvijek nisu sve općine dostavile svoje izvještaje, a one neće moći tražiti novčanu pomoć za nadoknadu štete dok to ne urade", naveo je Teskeredžić.

Nakon prošlosedmičnih poplava u nekoliko općina u RS-u voda se povukla, ali je neophodna sanacija aktiviranih klizišta.

U teslićkoj Mjesnoj zajednici Donji Ranković zbog klizišta su četiri porodice evakuisane i zbrinute, a u Modriči dva domaćinstva. Sva raspoloživa građevinska operativa angažirana je na sanaciji oštećenih puteva i klizišta.

I u Mjesnoj zajednici Donji Klakari, općina Bosanski Brod, 26. juna pojavila su se dva klizišta koja su ugrozila lokalni put, zbog čega je jedinica Oružanih snaga BiH angažovana na ovom lokalitetu.

U kolektivnom smještaju u Derventi i dalje se nalazi 40 evakuisanih osoba. Voda iz podrumskih prostorija još nije ispumpana zbog nedostatka pumpi, a nedostaju i kamioni za odvoz otpadnog materijala.

Iz Civilne zaštite RS-a napominju da je do sada iz Robnih rezervi podijeljeno 90.880 konzervi za 3.430 domaćinstava u 12 općina (Kozarska Dubica, Prijedor, Prnjavor, Kotor-Varoš, Čelinac, Derventa, Doboj, Modriča, Teslić, Srbac, Bijeljina i Petrovo). Iz rezervi Crvenog krsta RS-a dosad je u općini Derventa podijeljeno 100 vreća za spavanje, 750 ćebadi, 4.600 svijeća i 80 kanistera za vodu, a u Novom Gradu 30 paketa hrane i 25 higijenskih paketa.